Home 2

Arbeidsrecht

Gewetensbezwaren en het arbeidsrecht

Sanne* werkt sinds 2014 bij een plaatselijke supermarkt en werkt 32 uur per week op de afdelingen groente, brood en vlees. Na het bekijken van enkele documentaires over de vleesindustrie en dierenleed besluit ze overtuigd veganist te worden. Ze heeft haar werkgever laten weten dat ze op grond van gewetensbezwaren niet meer op de vleesafdeling wil werken. Haar supermarktmanager geeft vervolgens aan hier geen rekening mee te willen houden en plant haar regelmatig in op de vleesafdeling. Sanne weigert dit en er ontstaat een arbeidsconflict. Haar werkgever vindt dat er sprake is van werkweigering en wil weten hoe kansrijk een ontslagzaak is.

Arbeidspsychologie

Vermijdende hechtingsstijl heeft invloed op sollicitatieproces

Kan het zijn dat een negatieve hechtingsstijl effect heeft op het sollicitatieproces? Met deze hypothese ging docent arbeids- en organisatiepsychologie Monique Leenders aan de slag. Uit haar onderzoek komt naar voren dat vooral de vermijdende hechtingsstijl invloed heeft op het sollicitatieproces van werkzoekenden.

Arbeidsrecht

Rechters zetten in veel gevallen een streep door ontslag op staande voet

Als het om ontslag op staande voet gaat hebben veel werkgevers hun zaken niet op orde, dat schrijft Martijn Klerks van dagblad De Telegraaf. Werkgevers handelen nog steeds vaak in een opwelling, schrijven emotionele ontslagbrieven en vergeten belangrijke formaliteiten. Het gevolg hiervan is dat werknemers hun ontslag met succes aanvechten. Dit met soms grote schade tot gevolg voor de werkgever.

Arbeidsrecht

Kleine MBK onderneming moet toch twee jaar doorbetalen bij ziekte

Kleine ondernemingen die minder dan 25 mensen in dienst hebben moeten toch twee jaar loon door blijven betalen bij ziekte. Het kabinet heeft besloten om dit in stand te houden. Wel komt politiek Den Haag met een oplossing. Er komt een bedrag van 450 miljoen euro beschikbaar als tegemoetkoming voor de kosten die kleine werknemers hebben voor het doorbetalen van ziek personeel.

Juridisch

Wet vergoeding affectieschade: naasten kunnen per januari 2019 smartengeld eisen na bedrijfsongeval of medische fout

Op 1 januari 2019 gaat de Wet vergoeding affectieschade in. Deze wet regelt in het Burgerlijk Wetboek, het Wetboek van Strafvordering en het Wetboek van Strafrecht de mogelijkheid tot vergoeding voor affectieschade. Zo kunnen naasten van een slachtoffer van bijvoorbeeld een arbeidsongeval, misdrijf of medische fout smartengeld eisen van de veroorzaker van het ongeval. De vergoeding zal bij arbeidsongevallen tussen de €12.500 en €17.500 liggen. Bij misdrijven kan dit oplopen tot €20.000. Een vergoeding voor affectieschade is nieuw: niet eerder was dit mogelijk volgens het Nederlandse recht.