Einde WIA-uitkering: van 100% naar 0% arbeidsongeschikt na bezwaar
Einde WIA-uitkering: van 100% naar 0% arbeidsongeschikt na bezwaar

Dat bezwaar maken tegen een WIA-beslissing van UWV soms vervelend kan uitpakken heb ik al vaker in blogs beschreven. Dit wordt door veel bezwaar makende belanghebbenden die zich niet goed laten adviseren regelmatig onderschat. In deze blog besteed ik aandacht aan een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam die UWV in het gelijk heeft gesteld in een zaak waarbij de WIA-uitkering van een vrouw werd beëindigd na bezwaar.

Van 100% naar 0% arbeidsongeschikt

In deze zaak draait het om een vrouw die 100% volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt is bevonden omdat de arbeidsdeskundige van UWV geen functies kan duiden. UWV verstrekt haar een WGA-uitkering nadat ze 656 dagen(!!!) te laat was met de WIA-aanvraag. Ze is het niet eens met de ingangsdatum van de uitkering en maakt bezwaar. Dat had ze beter niet kunnen doen.

Volgens de verzekeringsarts bezwaar en beroep zijn de beperkingen niet juist vastgesteld. Ook de arbeidsdeskundige bezwaar en beroep kan zich niet vinden in de beoordeling van de arbeidsdeskundige en kan wel functies duiden. Als gevolg hiervan daalt het arbeidsongeschiktheidspercentage van 100% naar 0%. UWV maakt na zijn onderzoek bekend de WIA-uitkering te zullen beëindigen. De vrouw maakt vervolgens geen gebruik van de gelegenheid om tegen dit voornemen bezwaren kenbaar te maken. Hierop neemt UWV een eindbeslissing en beëindigt de uitkering.

Beroepsprocedure

De vrouw is het er weer niet mee eens en stapt naar de bestuursrechter in Rotterdam. Daar stelt zij niet alleen dat de uitkering te laat is ingegaan maar ook dat er sprake is van reformatio in peius. Dit is een juridisch begrip uit het bestuursrecht en betekent simpel gesteld dat een burger er door het instellen van bezwaar of beroep slechter voor komt te staan dan als hij of zij dat niet had gedaan. Omdat verslechtering van de rechtspositie bij het instellen van bezwaar of beroep niet is toegestaan kent het bestuursrecht het verbod van reformatio in peius. Aanvullend geeft ze aan dat ze vanwege haar klachten helemaal niet kan werken en dat de zorgvuldigheids-, rechtszekerheids- en evenredigheidsbeginselen zijn geschonden.

UWV stelt allereerst dat het de vrouw aan te rekenen is dat ze haar WIA-aanvraag te laat heeft gedaan. Hier waren geen medische of andere zwaarwegende redenen voor. Deze conclusie neemt de rechtbank over wat maakt dat UWV de ingangsdatum van de WIA-uitkering juist heeft vastgesteld. Ook het doen van een beroep op het verbod van reformatio in peius door de vrouw slaagt niet. Uit vaste rechtspraak van de Centrale Raad van Beroep volgt dat het verbod van reformatio in peius zich niet verzet tegen een intrekking of herziening van een WIA-uitkering per toekomende datum als UWV ook los van het ingediende bezwaar bevoegd is om de uitkering per toekomende datum in te trekken of te verlagen. De eerder door UWV afgegeven beslissing op bezwaar is in lijn met deze rechtspraak.

Wat betreft de arbeidsdeskundige en medische bezwaren stelt de rechter dat zowel de verzekeringsarts als de arbeidsdeskundige bezwaar en beroep hun standpunten voldoende hebben onderbouwd en hebben toegelicht. Deze toelichtingen zijn voor de rechtbank begrijpelijk. Naar het oordeel van de rechtbank is het onderzoek door UWV dan ook voldoende zorgvuldig geweest.

Beslissing

De rechtbank komt tot de beslissing dat het beroep ongegrond is. Dit betekent dat de vrouw geen gelijk krijgt en UWV de uitkering terecht heeft beëindigd.

Uitspraak: ECLI:NL:RBROT:2022:4224

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..