Instagram influencer met bijstandsuitkering moet ruim €17.000 aan gemeente (terug)betalen
Instagram influencer met bijstandsuitkering moet ruim €17.000 aan gemeente (terug)betalen

Een Instagram influencer die een bijstandsuitkering ontvangt terwijl ze modellenwerk doet en voor het plaatsen van reclame en foto’s op Instagram een tegenprestatie in de vorm van gratis kleding ontvangt, moet €17.000 (terug)betalen aan de gemeente Krimpen aan den IJssel. Dit is het oordeel van de hoogste rechtbank voor sociale zekerheidskwesties, de Centrale Raad van Beroep. De vrouw heeft de inlichtingenplicht die op haar rust geschonden door haar activiteiten niet aan de gemeente te melden. Dit is in strijd met artikel 17 lid 1 van de Participatiewet.

Modellenwerk en Instragram

In deze zaak draait het om een vrouw die sinds 2018 een bijstandsuitkering ontvangt. Begin 2019 krijgt de gemeente een anonieme tip over de activiteiten van de vrouw. Volgens de tipgever doet de vrouw modellenwerk en krijgt ze geld voor het plaatsen van reclame-uitingen voor webwinkels en foto’s op Instagram. De gemeente neemt de tip serieus en start een onderzoek. Het onderzoek leidt tot de conclusie dat er sprake is van herhaaldelijke op geld waardeerbare activiteiten waardoor de inlichtingenplicht wordt geschonden. Het gevolg is dat de gemeente €16.108,20 van de influencer terugvordert. Daarnaast legt de gemeente een bestuurlijke boete op van €1.236,48. 

Schending van de inlichtingenverplichting levert een rechtsgrond op voor intrekking van de bijstand indien als gevolg daarvan niet kan worden vastgesteld of en, zo ja, in hoeverre de betrokkene verkeert in bijstandbehoevende omstandigheden.

De vrouw is het er niet mee eens en maakt bezwaar. Ze geeft in deze procedure aan dat ze geen geld heeft ontvangen voor het plaatsen van de uitingen en foto’s op haar Instagramprofiel maar dat ze 22 kledingstukken die ze voor de foto’s heeft gebruikt mocht houden. De gemeente blijft van mening dat ze dit had moeten melden en verklaart haar bezwaar ongegrond. Ook de bestuursrechter stelt haar in het ongelijk. Gelet op het zakelijk voordeel dat de influencer met haar activiteiten behaalde moest haar redelijkerwijs duidelijk zijn dat dit van invloed kon zijn op haar recht op bijstand.

Oordeel rechter

Eind april kwam de zaak voor bij de Centrale Raad. Die oordeelt in dit hoger beroep dat de terugvordering en boete in stand blijven. De vrouw had de activiteiten en kledingstukken volgens de rechter moeten melden, gelet op het feit dat ze een financiële waarde vertegenwoordigen. Ook stelt de rechter dat de vrouw door de promotieactiviteiten en afspraken met commerciële bedrijven investeerde in de groei van het aantal volgers en hierdoor een zakelijk voordeel genoot. 

Tot slot stelt de Centrale Raad dat er geen reden is om het boetebedrag te verlagen. De vrouw is er niet in geslaagd om zich met succes te beroepen op het hebben van beperkte draagkracht waardoor rechters de boete kunnen matigen. De influencer heeft namelijk geen inzicht gegeven in haar financiële situatie waardoor niet kan worden vastgesteld dat de boete niet in overeenstemming is met haar draagkracht.

Goed om te weten

Ontvang je een uitkering van de gemeente of van UWV? Geef activiteiten die op geld waardeerbaar zijn dan altijd aan hen door. Hierdoor voorkom je dat je de inlichtingenplicht schendt en eventueel geconfronteerd wordt met het terugbetalen van duizenden euro’s en een vervelende bestuurlijke boete. Gemeenten en UWV zijn op grond van de wet verplicht om hard op te treden bij dit soort situaties.

Uitspraak: ECLI:NL:CRVB:2022:1025

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..