Ernstig zieke ME/CVS patiënt boekt overwinning op UWV na hoger beroep om vervroegde IVA-uitkering
Ernstig zieke ME/CVS patiënt boekt overwinning op UWV na hoger beroep om vervroegde IVA-uitkering

De 58-jarige Gert-Jan van Duren – die lijdt aan een ernstige vorm van ME/CVS – heeft in hoger beroep van UWV gewonnen. De Centrale Raad van Beroep heeft onlangs geoordeeld dat UWV de ernstig zieke man niet had mogen weigeren voor een vervroegde IVA-uitkering die hij aanvroeg vanwege volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid. UWV hield gedurende de primaire beoordeling en herbeoordeling in bezwaar nogal rigide vast aan het standpunt dat er nog behandelmogelijkheden zouden zijn waardoor de kans op herstel of toename van de belastbaarheid niet uitgesloten was. De Centrale Raad is van mening dat UWV onvoldoende heeft onderbouwd waarom van Duren geen recht zou hebben gehad op vervroegde toelating tot de IVA. De kwestie kreeg vorig jaar veel (media)aandacht nadat van Duren door een Wensambulance naar de rechtbank werd gebracht om de behandeling van zijn zaak bij te wonen.

Casus

In deze zaak draait het om de aanvraag van een vervroegde IVA-uitkering wegens duurzame en volledige arbeidsongeschiktheid. De belanghebbende is de 58-jarige IT’er van Duren die sinds enkele jaren lijdt aan een ernstige vorm van ME/CVS. Hij is doorlopend uitgeput en gevoelig voor alles, zo kan hij bijv. geen licht en geluid verdragen. Op advies van de bedrijfsarts dient hij bij UWV een aanvraag in voor een vervroegde IVA-uitkering. Dit is – op grond van artikel 23, lid 6 Wet WIA – mogelijk tot de 68e ziekteweek mits er geen zicht meer is op herstel of toename van de belastbaarheid. UWV beoordeelt dan of er eerder dan bij de gebruikelijke 104 weken een IVA-uitkering moet worden toegewezen. In het geval van van Duren weigert UWV. UWV stelt – conform de strenge regels die gelden voor de IVA – dat er nog behandelopties zijn en dat herstel niet uitgesloten is ondanks dat meerdere artsen en specialisten dit tegenspreken en behandelingen weinig uithalen.

Van Duren start een bezwaarprocedure maar wordt in het ongelijk gesteld. Ook een beroepsprocedure bij de Almelose bestuursrechter haalt niks uit. Hij wordt wederom in het ongelijk gesteld. Bij de Centrale Raad van Beroep – de hoogste rechtbank voor procedures m.b.t. sociale zekerheid – is het wel raak. De rechter stelt hem in het gelijk waardoor hij met terugwerkende kracht recht heeft op een vervroegde IVA-uitkering. Volgens de Centrale Raad heeft UWV onvoldoende onderbouwd dat er op de datum in geding nog geen aanspraak bestond op een IVA-uitkering. Ook had de verzekeringsarts Bezwaar en Beroep van UWV aan moeten nemen dat – op grond van alle beschikbare stukken en beoordelingen – herstel van de belastbaarheid van van Duren op dat moment was uitgesloten. Wat maakt dat hij al eerder dan na 104 weken recht had op een IVA-status.

Van Duren spreekt in de media over een morele overwinning die hoop biedt voor andere patiënten die ook geen zicht hebben op herstel.

ME/CVS

ME/CVS – een niet-aangeboren, chronische en complexe multisysteemziekte – vormt al jaren een probleem met betrekking tot de WIA. Er is volgens patiënten maar ook volgens professionals sprake van willekeur bij het beoordelen van het ziektebeeld en aan te nemen beperkingen door verzekeringsartsen bij UWV. Zo komt het meer dan eens voor dat mensen met behoorlijke en soms ernstige beperkingen niet (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt worden verklaard en volgens UWV gewoon 40 uur per week kunnen werken. Ook ik kom deze gevallen tegen in mijn praktijk.

Volgens een schatting zijn er in Nederland zo’n 30 tot 40.000 duizend mensen die aan deze aandoening lijden, het gaat hierbij voornamelijk om vrouwen. Patiënten ervaren klachten die gerelateerd zijn aan immunologische, neurologische en cognitieve stoornissen zoals extreme vermoeidheid, vergeetachtigheid, aangezichtspijn, slaapproblemen, krachtverlies en verergering van klachten na geringe inspanning. Rust nemen helpt hen niet. Volgens de ME/CVS Stichting Nederland is de oorzaak van ME/CVS nog onbekend, maar zou de aandoening in veel gevallen getriggerd kunnen zijn door een infectie of een andere voorafgaande gebeurtenis.

Uitspraak: ECLI:NL:CRVB:2022:1010

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..