WIA-uitkering meenemen naar het buitenland? Zo zit het!
WIA-uitkering meenemen naar het buitenland? Zo zit het!

Een WIA-uitkering kan meegenomen worden naar landen binnen de EU, maar ook naar veel andere landen zoals bijvoorbeeld Turkije, Thailand, Suriname of Australië. Soms geldt wel het zogeheten woonlandbeginsel. Dit betekent dat de uitkering wordt aangepast aan het kostenniveau van een land waardoor ze lager wordt. Goed om te weten: het woonlandbeginsel is uitsluitend van toepassing op de vervolguitkering en geldt dus niet voor de loonaanvullingsuitkering die je krijgt als je tenminste 50% van je restverdiencapaciteit benut. Een overzicht van landen waar je je WIA-uitkering mee naar toe kunt nemen en een eventuele reductie van de uitkering vind je hier.

Wonen of verblijven?

Er is een verschil tussen in het buitenland wonen of verblijven. Voor UWV woon je pas in het buitenland als je minimaal 1 jaar in een ander land bent gevestigd. Verblijf je minder dan 1 jaar in het buitenland, dan woon je volgens UWV officieel nog in Nederland en is er sprake van in het buitenland verblijven. Wie in het buitenland woont en een WIA-uitkering ontvangt moet elk jaar aan UWV laten weten dat hij of zij nog in leven is. Hiervoor moet een verklaring van in leven zijn naar UWV worden gestuurd.

Controle(s)

Als er iets verandert aan je omstandigheden moet je dit op grond van de inlichtingenplicht aan UWV doorgeven. Dit geldt ook als je in het buitenland woont of van plan bent om te emigreren. UWV kan indien nodig besluiten om je in een ander land medisch te laten beoordelen. Hiervoor heeft UWV overeenkomsten gesloten met partijen in andere landen. Ook kan UWV van je verlangen dat je in Nederland herbeoordeeld wordt. Je bent dan verplicht om hiervoor naar Nederland te komen. De noodzakelijke reis- en verblijfkosten worden in dit geval door UWV vergoed. Daarnaast controleert en vergelijkt UWV gegevens van partijen in het buitenland.

AOW

Bij emigratie naar het buitenland bouw je geen AOW meer op. Voor ieder jaar dat je niet verzekerd bent voor de AOW, wordt de AOW met 2% gekort. Je kunt je hier vrijwillig voor verzekeren bij de Sociale Verzekeringsbank. Maar let op: je kunt de verzekering aanvragen tot 1 jaar nadat je buiten Nederland bent gaan wonen of werken.

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..