Dit kun je doen als UWV niet op tijd beslist over een WIA-aanvraag
Dit kun je doen als UWV niet op tijd beslist over een WIA-aanvraag

Het zal je waarschijnlijk niet zijn ontgaan: UWV is al enige tijd en in veel gevallen te laat met het uitvoeren van beoordelingen en het nemen van beslissingen op WIA-aanvragen. Hierdoor weten aanvragers van een WIA-uitkering niet waar ze aan toe zijn. Dit probleem komt onder andere door het artsentekort bij UWV en achterstanden waar het uitvoeringsinstituut al enige tijd mee te maken heeft. In deze blog leg ik uit wat je kunt doen als je hier ook mee te maken hebt.

BESLISSING WIA

Normaal gesproken neemt UWV uiterlijk in de 104e ziekteweek een beslissing over een af- of toewijzing van een WIA-uitkering. Tenminste, als de re-integratie naar behoren is verlopen en de uitkering op tijd is aangevraagd. Op dit moment lukt het UWV vaak niet om op tijd een uitspraak te doen over het wel of niet recht hebben op een WIA-uitkering. Zoals ik al aangaf vinden werknemers en werkgevers dit onprettig. Beide partijen willen immers weten waar ze aan toe zijn.

LOONDOORBETALINGSPLICHT EN ONTSLAG

Voor werkgevers houdt de loondoorbetalingsplicht na 104 weken ziekte op en hoeven ze langdurig zieke werknemers uitsluitend nog te betalen naar loonwaarde. Heb je als werknemer geen of heel weinig loonwaarde of is er geen passend werk beschikbaar? Dan zal jouw werkgever in de meeste gevallen willen overgaan tot ontslag. Zij kan hiervoor een ontslagvergunning aanvragen bij UWV maar ook een vaststellingsovereenkomst aanbieden.

Heeft jouw werkgever een loonsanctie opgelegd gekregen door UWV? Dan wordt de WIA-aanvraag gepauzeerd en moet jouw werkgever je doorbetalen totdat de ‘gebreken’ zijn gerepareerd. UWV zal vanaf dat moment de WIA-aanvraag verder in behandeling nemen en beslissen of je recht hebt op een WIA-uitkering.

WAT JE KUNT DOEN

Zijn de 104 weken dat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent voorbij en heeft UWV nog geen beslissing genomen? Vraag dan aan UWV om je een voorschot op de WIA-uitkering te verstrekken zodat je inkomen hebt. Het kan zijn dat UWV dit zelf al heeft voorgesteld. Heb je geen recht op een WIA-uitkering? Dan wordt het voorschot verrekend met een WW-uitkering en soupeer je je WW-recht.

Heeft UWV je een brief gestuurd met de datum waarop je een beslissing kunt verwachten maar houden ze zich hier niet aan en hebben ze ook niet schriftelijk een verlenging aan je doorgegeven? Dan kun je UWV in gebreke stellen en verzoeken om alsnog een beslissing te nemen. Hiervoor gebruik je het het formulier ‘Melden te late beslissing’. Neemt UWV binnen een termijn van 14 dagen weer geen beslissing? Dan heb je op basis van de Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen recht op een (schade)vergoeding. Deze vergoeding is gebaseerd op een dagvergoeding en is op dit moment maximaal €1.442. Na het insturen van de melding te late beslissing mag UWV de beslissingstermijn niet meer verlengen of onderbreken.

De hoogte van de dwangsom is afhankelijk van de duur van de vertraging. Als de dwangsom gaat lopen gelden de volgende bedragen:

  • €23 per dag voor de eerste 2 weken;
  • €35 per dag voor de volgende 2 weken;
  • €45 per dag tot maximaal de 42e dag.

Mijn ervaring is dat UWV vrij snel reageert als je een melding te late beslissing instuurt. In veel gevallen kom je bovenop de stapel te liggen en wordt er snel een besluit afgegeven. Dit kan wel verschillen per regio en UWV-kantoor, dus het is niet in alle gevallen aan de orde. Toch is het verstandig om wel een melding te doen bij UWV. Je kunt ook je werkgever machtigen om dit voor je te doen. Hiervoor gebruik je dit formulier.

ONTERECHTE ANGST

Sommige mensen zijn bang dat het in gebreke stellen van UWV invloed heeft op de inhoud van de beslissing of hoe UWV naar hen kijkt. Deze angst is onterecht. In gebreke stellen van een bestuursorgaan zoals UWV is een wettelijk recht en heeft geen invloed op de WIA-beoordeling of hoe werknemers van UWV naar je kijken.

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..