Vals coronatestbewijs leidt tot terecht ontslag op staande voet (en geen WW-uitkering) voor werknemer havenbedrijf Controco
Vals coronatestbewijs leidt tot terecht ontslag op staande voet (en geen WW-uitkering) voor werknemer havenbedrijf Controco
Een operationeel medewerker van het Rotterdams havenbedrijf Controco die een vals coronatestbewijs gebruikte om onder een afspraak met de bedrijfsarts uit te komen is terecht op staande voet ontslagen. Dit is het oordeel van een Rotterdamse kantonrechter. De rechter verwijt de man misleiding van zijn werkgever door valsheid in geschrifte te plegen en dat levert een dringende reden voor ontslag op.

Ziekmelding

De werknemer meldt zich na enkele maanden in dienst te zijn ziek en wordt opgeroepen voor het spreekuur van de bedrijfsarts. Hij geeft aan dat positief te zijn getest op corona en om die reden niet op het spreekuur te kunnen komen. Om dit te bewijzen voegt hij een positieve testuitslag toe die is afgegeven door het Corona test Center. De werkgever vertrouwt het testbewijs niet omdat zijn geboortedatum niet klopt en de naam van de werknemer in een ander lettertype op het bewijs staat dan de rest van de tekst. Na navraag door de werkgever bij het Corona test Center blijkt dan ook dat zij het testbewijs niet heeft opgesteld. De werkgever ontslaat de werknemer vervolgens op staande voet. Als dringende reden wordt het vervalsen van een testverklaring gegeven waardoor er volgens de werkgever sprake is van valsheid in geschrifte.

Verweer

De man is het er niet mee eens en verweert zich met het argument dat de werkgever in strijd zou hebben gehandeld met de AVG door op onrechtmatige wijze bewijs te hebben verkregen. De werkgever had volgens hem niet hebben mogen vragen naar het coronatestbewijs. Daarom vordert hij vernietiging van het ontslag en als dat niet kan een transitievergoeding, een billijke vergoeding van €5000 en een vergoeding wegens onregelmatige opzegging.

Oordeel kantonrechter

Naar het oordeel van de kantonrechter had de werkgever wel degelijk een dringende reden voor het ontslag op staande voet waardoor deze in stand blijft. Door het plegen van valsheid in geschrifte heeft de man het vertrouwen van zijn werkgever geschaad en kan er van de werkgever redelijkerwijs niet verwacht worden de arbeidsovereenkomst te continueren. Daarbij rekent de rechter het de man extra aan dat hij bleef volhouden dat het testbewijs echt was. Tot slot stelt de rechter zich op het standpunt, en conform vaste rechtspraak, dat het gegeven dat het bewijs onrechtmatig is verkregen niet automatisch betekent dat dit bewijs moet worden uitgesloten. Het uitgangspunt dat de waarheid in rechte aan het licht moet komen weegt doorgaans zwaarder dan het belang van het uitsluiten van bewijs. Dat zou in het geval van bijkomende omstandigheden die uitsluiting van het bewijs rechtvaardigen anders kunnen zijn maar daarvan is in deze kwestie geen sprake.

Voor de voormalig operationeel medewerker is het einde oefening. Hij verliest de procedure en kan fluiten naar zijn vorderingen. Omdat hij verwijtbaar werkloos is hoeft hij niet te rekenen op een WW-uitkering, die zal UWV in dit geval weigeren.

Uitspraak: ECLI:NL:RBROT:2022:89

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..