Kleine werkgever betaalt in 2022 minder premie voor Arbeidsongeschiktheidsfonds
Kleine werkgever betaalt in 2022 minder premie voor Arbeidsongeschiktheidsfonds

Kleine werkgevers met een jaarlijkse loonsom tot €882.500 betalen per 1 januari van dit jaar een lagere premie voor het Arbeidsonge­schiktheidsfonds. Betaalden alle werkgevers tot 31 december 2021 een gelijke basispremie, dit is per 1 januari van dit jaar veranderd in een gedifferentieerde premie. Dit onderscheid moet de loondoorbetalingsplicht bij ziekte goedkoper maken voor kleinere werkgevers.

Premie

Voor kleine werkgevers is de Aof-premie vastgesteld op 5,49%, terwijl middelgrote en grote werkgevers 7,05% zullen betalen. De indeling naar grootte van de werkgever voor een kalenderjaar wordt gemaakt op basis van het totaal van het premieplichtige loon twee jaar eerder (het zogenoemde t-2 principe). De premieverlaging kost ongeveer 250 miljoen euro en wordt gedekt door een verhoging van de Aof-premie voor alle Nederlandse werkgevers.

Functie Arbeidsongeschiktheidsfonds

Het Arbeidsongeschiktheidsfonds bestaat sinds 1967. Vanuit dit ‘potje’ worden arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zoals de Ziektewet, WIA, WAO en WAZO betaald.

Tags

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 2022

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.