Kantonrechter verleent geen toestemming voor ontslag gedeeltelijk arbeidsongeschikte magazijnmedewerker
Kantonrechter verleent geen toestemming voor ontslag gedeeltelijk arbeidsongeschikte magazijnmedewerker

Een 40 uur werkende magazijnmedewerker – sinds 1992 in het bezit van een WSW-indicatie – valt in de zomer van 2018 uit wegens ziekte. Hij ontvangt twee jaar later een WIA-uitkering op basis van 49,7% arbeidsongeschiktheid. De werkgever laat de werknemer en de arbeidsdeskundige weten hem duurzaam te willen behouden voor 20 uur per week, tegen hetzelfde uurloon. Ze geeft nadrukkelijk aan dat het werk goed passend te maken is. Na urenopbouw in het kader van re-integratie komt de werknemer vanaf september 2020 alsnog thuis te zitten en betaalt de werkgever geen loon.

Ontslagvergunning UWV

Ergens in maart/april 2021 vraagt de werkgever alsnog een ontslagvergunning aan bij UWV. Volgens de werkgever is de bedrijfsvoering – mede door de coronacrisis – veranderd en is de bedongen arbeid in aangepaste vorm niet langer voorhanden. Gesteld wordt dat de beperkingen van de werknemer niet langer aansluiten op de werkzaamheden die vanwege de toegenomen werkdruk zijn veranderd. De werkzaamheden die resteren zijn zodanig beperkt in aard en omvang dat deze niet kunnen worden aangeboden. Het zou gaan om lichte werkzaamheden zoals het vegen van de vloer en het bestellen van voorraad die hooguit 2,25 uur werk per week zouden beslaan.

Na het beoordelen van de aanvraag weigert UWV een ontslagvergunning af te geven. In zijn beslissing stelt het uitvoeringsinstituut dat de werknemer in staat wordt geacht zijn eigen werk in aangepaste vorm voor twintig uur per week te kunnen verrichten. In mei 2021 wordt het arbeidsongeschiktheids­percentage wel veranderd in 73,03%.

Kantonrechter

De werkgever stapt naar de kantonrechter in Den Haag en verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid. Die weigert echter toestemming te geven voor ontslag. De kantonrechter stelt dat de werkgever niet voldoet aan de stelplicht omdat ze onvoldoende heeft aangetoond dat de bedongen arbeid (in aangepaste vorm) niet passend is voor de magazijnmedewerker. Ook wordt onvoldoende aangetoond dat haar bedrijfsvoering onevenredig wordt geschaad als de magazijnmedewerker zijn werk blijft doen.

Conclusie

Deze uitspraak maakt wederom duidelijk dat het niet eenvoudig is om een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer te ontslaan als er bedrijfsmatige veranderingen plaatsvinden die gevolgen hebben voor de bedongen arbeid. Van een werkgever mag – zoals we vaker zien in rechtspraak – het nodige verwacht worden met betrekking tot het passend maken van arbeid. Zowel UWV als kantonrechters kijken uiterst kritisch naar de motivatie en omstandigheden bij een ontslagverzoek en toetsen streng aan de criteria die zijn opgesomd in artikel 7:669 lid 3 sub b BW en de Uitvoeringsregels Ontslag Wegens Langdurige Arbeidsongeschiktheid.

Uitspraak: ECLI:NL:RBDHA:2021:13691

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..