UWV rapporteert forse stijging WIA-uitkeringen
UWV rapporteert forse stijging WIA-uitkeringen

UWV rapporteert tot 1 augustus van dit jaar een forse stijging van het aantal WIA-uitkeringen. Het gaat om een stijging van 11,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is niet eerder voorgekomen. De toename is volledig geconcentreerd bij de WGA (15,4%). De IVA-regeling laat een afname van 1,1% zien.

Uit het kennisverslag Volumeontwikkelingen najaar 2021 valt op te maken dat 50% van de stijging niet verklaard kan worden. Mogelijk is de coronacrisis debet aan de toename. Het deel dat wel verklaard kan worden vindt zijn oorsprong in o.a. het tekort aan verzekeringsartsen waardoor claimbeoordelingen later worden uitgevoerd maar aanvragers wel een WIA-voorschot krijgen. Circa 28% van WIA-aanvragen waarbij een voorschot verstrekt is wordt uiteindelijk afgewezen, maar ze worden wel geteld als instroom. Ook speelt de steeds hoger wordende pensioenleeftijd een rol.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennisdeler & -partner arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennisdeler & -partner arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 20212

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.