Rechtbank Limburg: UWV mag WIA-voorschotten niet doorbelasten aan werkgevers
Rechtbank Limburg: UWV mag WIA-voorschotten niet doorbelasten aan werkgevers

Rechtbank Limburg heeft een schoonmaakbedrijf in het gelijk gesteld in een zaak die draaide om WIA-voorschotten. UWV rekende deze namelijk door aan de werkgever die eigenrisicodrager is, maar dit mag niet van de rechter. UWV gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Volgens de rechter is er geen wettelijke grondslag om deze kosten bij de werkgever neer te leggen. UWV kan zich dus niet beroepen op artikel 83 van de Wet WIA want volgens de rechtbank volgt daar niet ondubbelzinnig uit dat onder het betalingsrisico ook een voorschot op een WIA-uitkering moet worden verstaan.

Artsentekort

De laatste jaren worden WIA-claimbeoordelingen regelmatig te laat uitgevoerd. Dit is het gevolg van een tekort aan verzekeringsartsen bij UWV. Als gevolg hiervan verstrekt UWV een voorschot aan WIA-aanvragers totdat het definitieve recht op een WIA-uitkering is vastgesteld.

Aanpassing wetgeving

Dagblad Trouw meldt dat het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid via de Verzamelwet SZW 2022 een artikel wil toevoegen aan de bestaande Wet Wia. In het derde wetsvoorstel, die is ingediend op 8 oktober, is expliciet opgenomen dat WIA-voorschotten aan werkgevers kunnen worden doorbelast.

Uitspraak: ECLI:NL:RBLIM:2021:7549

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennisdeler & -partner arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennisdeler & -partner arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 20212

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.