Onderzoek: opleggen van uitkeringssanctie aan WW’er leidt niet tot verandering in zoekgedrag naar werk
Onderzoek: opleggen van uitkeringssanctie aan WW’er leidt niet tot verandering in zoekgedrag naar werk

Het opleggen van een uitkeringssanctie door UWV aan uitkeringsgerechtigden met een WW-uitkering heeft geen effect op het zoekgedrag naar werk. Dit blijkt uit een onderzoek onder 51.848 WW-uitkeringsgerechtigden door onderzoekers van de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht in samenwerking met UWV. Uit het rapport valt op te maken dat men niet veel hoeft te verwachten van de corrigerende effecten van uitkeringssancties.

UWV geeft sinds 2018 eerst een waarschuwing als een uitkeringsgerechtigde zich niet houdt aan de sollicitatieplicht. Deze plicht houdt in dat een uitkeringsgerechtigde minimaal 4 sollicitatieactiviteiten per maand verricht en aan UWV doorgeeft. Alleen als een WW’er al een waarschuwing heeft gekregen voor dezelfde overtreding, volgt er een sanctie.
Sancties stimuleerden mensen weliswaar om in het vervolg beter te voldoen aan de regels van UWV, maar niet om zich extra in te spannen bij het zoeken naar werk. Waarschuwingen daarentegen zorgden wel voor extra inspanning bij het zoeken naar werk. Het onderzoek toont aan dat de effecten van een sanctie en een waarschuwing in het algemeen niet erg verschillen voor groepen met verschillende opleidingsniveaus.

Het rapport kun je hier downloaden.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennisdeler & -partner arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennisdeler & -partner arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties