Liegen over medische omstandigheden tegen bedrijfsarts leidt voor officemanager tot terecht ontslag op staande voet
Liegen over medische omstandigheden tegen bedrijfsarts leidt voor officemanager tot terecht ontslag op staande voet

Een officemanager van verfproducent Maral Coatings die over haar medische omstandigheden loog tegen de bedrijfsarts en haar werkgever, niet meewerkte aan haar re-integratie maar ondertussen wel via Facebook bingo’s organiseerde en presenteerde is terecht op staande voet ontslagen. Dit is de conclusie van de kantonrechter van de rechtbank Noord-Nederland. De vrouw is niet alleen haar baan kwijt, ook krijgt ze geen transitievergoeding, geen WW-uitkering en mag ze haar werkgever een gefixeerde schadevergoeding van zo’n 3600 euro betalen.

Situatie

Begin dit jaar valt de officemanager uit met knieklachten. De bedrijfsarts oordeelt dat ze begin februari weer kan starten met haar werk met zo’n 2-3 uur per keer. De werkneemster geeft aan dit niet van plan te zijn, want volgens haar is het advies van de bedrijfsarts maar een advies en is ze niet in staat tot werkhervatting. De bedrijfsarts concludeert enkele weken later – na een telefonisch consult – dat de vrouw op basis van de huidige omstandigheden nog niet tot re-integratie in staat is wegens haar beperkingen. Weer enkele weken later geeft de bedrijfsarts aan dat er gere-integreerd kan worden maar ook dat er iets gedaan moet worden aan de eenzijdig gemelde verstoorde arbeidsrelatie.

Online bingo’s op Facebook

Op 16 maart komt de werkgever – bij het opstarten van de werk-pc van de officemanager – er achter dat zij sinds haar ziekmelding behoorlijk actief is met een commerciële Facebookpagina en het organiseren van (illegale) online bingo’s via dit platform. Op haar werk-pc verschijnen op die dag namelijk eindeloos pop-up berichten van Facebook waardoor de werkgever onderzoek is gaan doen naar deze berichten en activiteiten. Duidelijk wordt dat de vrouw behoorlijk actief is op dit platform met haar commerciële activiteiten. Ze is net even te actief voor iemand die overduidelijk stelt dat ze “helemaal niets meer kan”, “de hele dag op de bank ligt” en “stoned is van de medicatie”.

Lees ook:  Zo zit het met de loondoorbetaling van een zieke AOW-ontvangende medewerker

De werkgever nodigt de werkneemster vervolgens op 18 maart uit voor een gesprek op de dag erna, maar de vrouw geeft aan dat het – mede vanwege haar medicijngebruik – niet mogelijk is om naar kantoor te komen om een gesprek te voeren. Diezelfde dag presenteert de vrouw echter om 13:47 en 17:19 een online bingo. Voor de werkgever is de maat vol en hij ontslaat haar diezelfde dag op staande voet. De werkgever geeft hierbij o.a. aan dat de vrouw niet alleen hem maar ook de bedrijfsarts heeft voorgelogen over haar situatie en mogelijkheden. Het bedrijf voelt zich besodemieterd en beschouwt het handelen van de werkneemster als onacceptabel. Ook vordert het bedrijf een gefixeerde schadevergoeding van zo’n 3600 euro die het direct verrekend.

Rechtszaak

De vrouw is het niet eens met haar ontslag op staande voet en stapt naar de kantonrechter. Ze eist dat ze na herstel weer toegelaten wordt tot haar werkplek en vordert loondoorbetaling vanaf de dag van het ontslag. Ook eist ze dat de door haar werkgever verrekende gefixeerde schadevergoeding moet worden terugbetaald. Volgens haar is er namelijk geen sprake van een dringende reden voor het ontslag op staande voet. Deze maatregel acht zij dan ook disproportioneel. Ook betwist ze dat ze haar werkgever en de bedrijfsarts heeft voorgelogen over haar medische omstandigheden. Ze eist dan ook een billijke vergoeding van 40.000 euro mocht ze geen aanspraak maken op vernietiging van het ontslag. Volgens haar speelt een opzegverbod wegens ziekte mee die het bedrag van 40k moet rechtvaardigen. Tot slot betwist ze dat het ontslag onverwijld is gegeven.

Lees ook:  Wellnesscentrum discrimineerde vrouw door arbeidsovereenkomst niet te verlengen wegens stoppen met de pil

De werkgever verweert zich door te stellen dat het ontslag op staande voet terecht en onverwijld is gegeven. Ze heeft immers gelogen over haar mogelijkheden om op 19 maart in gesprek te gaan terwijl ze die dag wel in staat was om ‘monter, alert, zeer geconcentreerd en zonder enig spoor van ondraaglijke pijn en het verminderde vermogen zaken tot zich te nemen’ – zo bleek uit de aangetroffen videobeelden op Facebook – twee bingo’s te presenteren. Zij zou dus in staat geweest moeten zijn om in gesprek te gaan. De acute beëindiging van de arbeidsovereenkomst is volgens het bedrijf dan ook het gevolg van het ernstig verwijtbaar handelen van de vrouw.

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter oordeelt dat de vrouw als gevolg van een dringende reden – en in dit geval ook wegens ernstige verwijtbaarheid – terecht op staande voet is ontslagen en wijst o.a. de eis voor toelating tot de werkplek na herstel en de billijke vergoeding af. Ook maakt de voormalig officemanager geen aanspraak op een transitievergoeding en blijft de gefixeerde schadevergoeding in stand. Het ontslag op staande voet is volgens de rechter wel degelijk onverwijld gegeven op 19 maart 2021.

De kantonrechter motiveert zijn oordeel door aan te geven dat de vrouw veel meer kon dan ze tegenover haar werkgever en bedrijfsarts heeft verklaard. Dit was volgens hem op te maken uit de filmpjes die als bewijs in deze zaak werden aangevoerd. Ook stelt de kantonrechter dat de vrouw tijdens de – vanwege de covidomstandigheden – telefonische consulten met de bedrijfsarts een extra verplichting had om haar gezondheidstoestand zo volledig en waarheidsgetrouw naar voren te brengen.

 Uitspraak: ECLI:NL:RBNNE:2021:3579

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, HRM, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, HRM, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..
× Stuur mij een bericht