Flinke stijging werkgeverspremie Ziektewet
Flinke stijging werkgeverspremie Ziektewet

Per 1 januari 2022 wordt voor (middel)grote werkgevers de premie voor de Ziektewet met 17% verhoogd. Hierdoor stijgt de premie die zij moeten betalen van 0,58% in 2021 naar 0,68% in 2022. Deze flinke stijging is het gevolg van een kastekort Ziektewet van een half miljard euro bij UWV als gevolg van het feit dat er meer uitkeringen werden verstrekt dan UWV had verwacht. Ten tweede speelt mee dat eind 2020 aan het licht is gekomen dat een te gering deel van uitvoeringskosten voor de Ziektewet toegerekend werd aan de Werkhervattingskas. Voor 2021 en later betekent dit dat de totale lasten structureel hoger zijn, 50 miljoen euro in 2022, waardoor de premie eenmalig extra stijgt naar een hoger niveau.

De premiestijging voor de WIA-WGA is minder fors. Die stijgt gemiddeld met 0,06 procentpunt van 0,78% naar 0,84%.

Ieder jaar dragen Nederlandse werkgevers sociale premies af over het loon van hun werknemers. Via deze premies verzekeren zij hun werknemers onder andere tegen de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid (Ziektewet en WIA). Werkgevers kunnen zelf kiezen hoe zij zich verzekeren: publiek via UWV of privaat via een verzekeraar (eigenrisicodrager).

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 2021

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.