Eindrapport Panteia over re-integratie bij psychische aandoeningen
Eindrapport Panteia over re-integratie bij psychische aandoeningen

Psychische klachten zijn al jaren de voornaamste reden van verzuim. Niet heel vreemd: ruim 4 op de 10 mensen krijgt ooit in zijn leven te maken met een psychische aandoening. Depressie komt daarbij het vaakst voor. Absoluut en relatief gezien verzuimen vrouwen het vaakst door psychische klachten van alle verzuimende werknemers. Uitgesplitst naar leeftijdsgroepen is de groep 35-44 jaar de groep die relatief het vaakst verzuimt als gevolg van mentale klachten. Het aantal mensen dat een beroep doet op de Ziektewet of WIA als gevolg van hun psychische klachten neemt logischerwijs dus ook toe. Gevolg: de arbeidsparticipatie onder mensen met een (ernstige) psychische aandoening is al jaren zorgwekkend laag en neemt maar niet toe.

Bijna 40% van de mensen met een WIA-uitkering heeft deze als gevolg van aanhoudende psychische problemen.

Psychische klachten en aandoeningen stellen daarom specifieke eisen aan de reintegratie. In de uitvoeringspraktijk is behoefte aan toegankelijk en toepasbaar overzicht van bestaande (wetenschappelijke) literatuur over reintegratie van mensen met een psychische aandoening. In opdracht van het ministerie van SZW geeft onafhankelijk onderzoeksbureau Panteia in onderstaande rapport meer inzicht in dit thema.

Het rapport kun je hier downloaden.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 2021

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.