Dit moet je weten over de WIA en de kinderopvangtoeslag
Dit moet je weten over de WIA en de kinderopvangtoeslag

Mensen die een WIA-uitkering ontvangen maar niet deelnemen aan een ‘Naar werk’ traject hebben geen recht op kinderopvangtoeslag. Dit is het gevolg van een bepaling in de Wet kinderopvang. De kinderopvangtoeslag eindigt in dit geval drie maanden na de laatste werkdag.

Wie met deze situatie te maken krijgt kan een Sociaal Medische Indicatie (SMI) aanvragen bij de gemeente. Een Sociaal Medische Indicatie (SMI) is een vangnetregeling die gemeenten de mogelijkheid geeft om gezinnen tijdelijk financieel te ondersteunen in de kosten van de kinderopvang als zij door bepaalde medische of sociale omstandigheden tijdelijk niet in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag. De aanvraag kun je zelf doen of laten doen door een hulpverlener of kinderdagverblijf. Na de aanvraag neemt de gemeente binnen acht weken een beslissing. In de praktijk merk ik dat deze regeling erg onbekend is, ook onder (zorg)professionals.

Lees ook:  Analyse inzake stijgende WIA-instroom en Ziektewetlasten (ZW)

Bij de meeste gemeenten kom je in aanmerking voor een SMI indien:

  • Er binnen jouw huishouden sociaal medische problemen zijn waardoor je tijdelijk niet of onvoldoende voor een kind kan zorgen;
  • Kinderopvang nodig is voor de verdere ontwikkeling van je kind;
  • Jij en een eventuele partner geen andere vergoeding voor de kinderopvangkosten krijgen, zoals kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst;
  • Er geen andere volwassene is die voor het kind kan zorgen

Afbeelding: Tanaphong Toochinda via Unsplash

Tags

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 2022

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.