Twee (of meer) banen en ontslag? Dan moet je dit weten over je WW-uitkering…
Twee (of meer) banen en ontslag? Dan moet je dit weten over je WW-uitkering…

Heb je twee (of meer) banen en verlies je één baan, dan heb je mogelijk recht op een WW-uitkering. Het is goed om je te realiseren dat het niet altijd verstandig is om een WW-uitkering aan te vragen bij het verliezen van één van de twee of meer banen.

Stel je werkt bij bedrijf X en bij bedrijf Y. Bij bedrijf X werk je 24 uur per week en bij bedrijf Y 6 uur. Bedrijf Y besluit de arbeidsovereenkomst niet te verlengen. Je verliest 6 uur werk per week. Omdat je voldoet aan de eis dat je minimaal vijf uur arbeid per week verliest heb je recht op een WW-uitkering (artikel 16 lid 1a Werkloosheidswet).

Na de aanvraag (mits deze aan de voorwaarden voldoet) gaat UWV over tot het uitkeren van de WW-uitkering. Die kan maximaal 24 maanden duren en is afhankelijk van je arbeidsverleden. Gedurende deze periode verbruik je de door jouw opgebouwde WW-rechten. Verlies je 1,5 jaar later je ‘grote’ baan, dan heb je al 1,5 jaar van je WW-rechten verbruikt en ga je in het ergste geval bij een maximale WW-duur van 24 maanden na 6 maanden naar de bijstand. Heb je een kort arbeidsverleden, dan gaat dit al eerder spelen.

Kortom: jouw WW-rechten zijn niet gekoppeld aan een werkgever maar hebben een totaalduur van maximaal 24 maanden. Dit is werkgeveronafhankelijk. Je ontslag bij bedrijf X heeft dus ook gevolgen voor je WW-rechten die je hebt opgebouwd bij bedrijf Y en omgekeerd. Verbruik je je WW-rechten vanwege ontslag bij bedrijf Y en verlies je later je baan bij bedrijf X (waar je het grootste deel van je inkomen uit haalt), dan heb je mogelijk al een (fors) deel van je WW-rechten ‘opgemaakt’. Vind je ondertussen geen andere baan en zijn je WW-rechten uiteindelijk volledig verbruikt? Dan rest je een bijstandsuitkering.

Verstandiger is het om in het geval van een beperkt aantal verloren uren een baan te zoeken zodat je niet aan je totaal opgebouwde WW-rechten komt. Die kun je dan inzetten als er echt nood aan de man is.

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?