Dit is de reden dat jouw werkgever bezwaar maakt tegen een WIA-besluit van UWV
Dit is de reden dat jouw werkgever bezwaar maakt tegen een WIA-besluit van UWV

Niet alleen jij maar ook je werkgever kan bezwaar maken tegen een WIA-besluit van UWV. Dit gebeurt in de praktijk dan ook geregeld. In deze blog leg ik je uit waarom werkgevers dit doen en welke gevolgen dit voor jou kan hebben.

BESLUIT

Nadat jij een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige hebt gesproken en het UWV een beslissing heeft genomen over jouw WIA-aanvraag ontvang je het besluit per brief in de vorm van een beschikking. In deze brief vind je ook een mogelijkheid terug om bezwaar te maken tegen de genomen beslissing. Daar schreef ik al eerder dit artikel over. Zoals je nu weet kan je werkgever dit ook.

PREMIESTIJGING

De reden dat werkgevers bezwaar maken tegen een WIA-besluit is dat – indien jij een WIA-uitkering krijgt – hun premie na twee jaar omhoog gaat. Zodra jij in de WIA komt krijgt jouw werkgever op grond van wetgeving maar liefst 10 jaar lang te maken met een stijging van de gedifferentieerde premie. Dit kan voor sommige (middelgrote of grote) bedrijven flink in de papieren lopen. Is jouw werkgever eigenrisicodrager, dan lopen de kosten al helemaal op. Kortom, iedere WIA-toewijzing op grond van niet duurzame arbeidsongeschiktheid kost de werkgever 10 jaar lang (veel) geld. Hij betaalt via deze premie indirect mee aan jouw uitkering. Veelal is het de verzekeraar van de werkgever die voorstelt om bezwaar te maken of het bezwaar aantekent.

De premiestijging speelt overigens alleen als er sprake is van een arbeidsongeschiktheidspercentage van 35-80% of 80-100% niet duurzaam (WIA-WGA). Dit is binnen de WIA in de meeste gevallen aan de orde. Word je geweigerd voor de WIA – je bent dan een zogenoemde WIA 35-minner – of krijg je een WIA IVA-uitkering toegewezen? Dan wordt jouw werkgever niet geconfronteerd met een premiestijging. Je zult nu begrijpen wat het belang voor jouw werkgever en/of zijn verzekeraar is om bezwaar te maken. It’s all about the money!

Uitzondering
Er wordt geen premiestijging aan een werkgever opgelegd als er een WIA WGA-uitkering is toegekend aan iemand die ziek is geworden als gevolg van zwangerschap, bevalling of orgaandonatie.

GEVOLGEN

De gevolgen voor een WIA-uitkeringsgerechtigde van een door de werkgever aangetekend bezwaar kunnen zowel positief als negatief zijn. Het kan ook zijn dat er niets verandert. Het komt in de praktijk een enkele keer voor dat een betrokkene minder arbeidsongeschikt blijkt dan in eerste instantie werd aangenomen. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van de uitkering. Wat ook weleens voorkomt is dat een WIA-uitkeringsgerechtigde – na bezwaar – minder dan 35% arbeidsongeschikt blijkt te zijn waardoor de uitkering wordt beëindigd. Het positieve nieuws is dat het ook voorkomt dat een uitkeringsgerechtigde er door het bezwaar op vooruitgaat. Zo kan het bezwaar van een werkgever resulteren in een IVA-uitkering op grond van duurzame arbeidsongeschiktheid.

TIP

Gaat jouw werkgever in bezwaar tegen een UWV-besluit? Vraag dan naar de reden(en) hiervoor. Wellicht maakt je werkgever bezwaar in jouw belang. Is dit niet het geval? Begrijp dan dat dit voor jouw werkgever puur een zakelijke aangelegenheid is die hem veel geld kan gaan kosten. Vat het zeker niet persoonlijk op.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en personeel & organisatie • Grafisch vormgever en webdesigner
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en personeel & organisatie • Grafisch vormgever en webdesigner

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WHITEPAPER WIA

Download mijn gratis whitepaper en lees alles over de keuring, bezwaar maken, arbeidsongeschiktheid en de verschillende WIA-uitkeringen.