Dit is de reden dat jouw werkgever bezwaar maakt tegen een WIA-besluit van UWV
Dit is de reden dat jouw werkgever bezwaar maakt tegen een WIA-besluit van UWV

Niet alleen jij maar ook jouw werkgever kan bezwaar maken tegen een WIA-besluit van UWV. Dit gebeurt in de praktijk dan ook geregeld. In deze blog leg ik je uit waarom werkgevers dit doen en welke gevolgen dit voor jou kan hebben.

BESLUIT

Nadat je bent beoordeeld voor de WIA en UWV een beslissing heeft genomen over jouw aanvraag ontvang je het besluit per brief in de vorm van een beschikking. Hierin staat o.a. je arbeidsongeschiktheidspercentage en of je recht hebt op een WIA-uitkering. Deze beslissing is bindend maar kan aangevochten worden.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht heb je namelijk de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen een door UWV genomen beslissing. Daar schreef ik al eerder dit artikel over. Zoals je nu weet staat deze mogelijkheid ook open voor werkgevers. Zij doen dit meestal in de hoop dat een (ex-)werknemer geen WGA- maar IVA-uitkering krijgt of alsnog minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt verklaard waardoor de uitkering stopt. Door bezwaar te maken proberen werkgevers – zoals je hieronder kunt lezen – hun schadelast te beperken.

PREMIESTIJGING

De reden dat middelgrote en grote werkgevers bezwaar maken tegen een WIA-besluit is dat – wanneer jij een WIA WGA-uitkering krijgt – hun werkgeverspremie voor arbeidsongeschiktheid na twee jaar omhoog schiet. Het toekennen van een WIA-uitkering wordt namelijk op de (voormalig) werkgever verhaald met als gevolg dat zij maximaal 10 jaar te maken krijgt met een stijging van de premie voor de Werkhervattingskas. Vanuit dit ‘potje’ worden arbeidsongeschikt­heidsuitkeringen zoals de WIA betaald. Afhankelijk van de WIA-instroom kan deze premiestijging werkgevers tienduizenden euro’s per jaar kosten. We noemen dit de WGA-schadelast. Voor kleine bedrijven is dit anders geregeld, hun premie stijgt niet of heel beperkt.

Is jouw werkgever één van de 21.000 eigenrisicodragers voor de WIA-WGA? Dan lopen de kosten helemaal op. Zij betaalt dan niet alleen de uitkering maar ook de kosten voor re-integratie etc. en dat voor de duur van maximaal tien jaar.

Kleine werkgever: de totale loonsom per jaar is minder dan €882.500
Middelgrote werkgever: de totale loonsom per jaar is meer dan €882.500 euro maar minder dan €3.530.000
Grote werkgever: de totale loonsom per jaar is meer dan €3.530.000

Kortom, iedere WIA WGA-uitkering kost een middelgrote of grote werkgever maximaal 10 jaar lang (veel) geld. Zelfs als je uit dienst bent gegaan. Vaak is het de verzekeraar of WGA-casemanager van de werkgever die adviseert om bezwaar te maken. In het verleden heb ik dit soort procedures ook gevoerd. Als we een zaak wonnen bespaarden mijn opdrachtgevers bedragen die konden oplopen tot wel €400.000. Het gaat dus om serieus geld!

Lees ook:  Vacatureteksten en leeftijdsdiscriminatie. Wat mag wel en wat niet?

Word je geweigerd voor de WIA – je bent dan een zogenoemde WIA 35-minner – of krijg je een WIA IVA-uitkering toegewezen? Dan wordt jouw (voormalig) werkgever niet geconfronteerd met de eerder genoemde premiestijging. Er wordt dan ook vaak geprobeerd om een (voormalig) werknemer in de IVA-regeling te krijgen. In de meeste gevallen lukt dit overigens niet.

Je zult nu begrijpen wat het belang voor jouw werkgever en zijn verzekeraar is om bezwaar te maken. Het kan hen heel veel geld schelen.

GEVOLGEN

De gevolgen voor een WIA-uitkeringsgerechtigde van een door de werkgever aangetekend bezwaar kunnen zowel positief als negatief zijn. Het kan ook zijn dat er niets verandert. Het komt in de praktijk voor dat een (ex-)werknemer met een WIA-uitkering minder arbeidsongeschikt blijkt te zijn dan in eerste instantie werd aangenomen. Dit kan gevolgen hebben voor (de hoogte van) de uitkering. Wat ook voorkomt is dat een WIA-uitkeringsgerechtigde – na het maken van bezwaar door een werkgever – minder dan 35% arbeidsongeschikt blijkt te zijn waardoor de uitkering wordt beëindigd. Het positieve nieuws is dat het ook voorkomt dat een uitkeringsgerechtigde er door het bezwaar op vooruitgaat. Zo kan het bezwaar van een werkgever resulteren in een IVA-uitkering op grond van duurzame en volledige arbeidsongeschiktheid. Zoals ik al eerder zei: dit komt niet heel vaak voor.

Er wordt geen premiestijging aan een werkgever opgelegd als er een WIA WGA-uitkering is toegekend aan iemand die ziek is geworden als gevolg van zwangerschap, bevalling of orgaandonatie.

HOORZITTING

Tijdens de bezwaarprocedure vindt er een gesprek plaats op een kantoor van UWV. Dit gesprek heet formeel een hoorzitting. Voor deze hoorzitting worden jij en je werkgever uitgenodigd. Bij dit gesprek is een medewerker bezwaar en beroep van UWV aanwezig (jurist) en/of een verzekeringsarts van de afdeling bezwaar en beroep. Tijdens dit gesprek wordt het bezwaarschrift inhoudelijk besproken.

Lees ook:  Referral recruitment: een effectieve en goedkope manier om personeel te werven

Werkgevers laten zich tijdens deze procedure vertegenwoordigen door een arts-gemachtigde. Dit is een onafhankelijke verzekerings- of bedrijfsarts met ervaring in het voeren van bezwaar- en beroepsprocedures. Het komt ook voor dat werkgever en werknemer samen optrekken en de arts-gemachtigde hen samen vertegenwoordigt. De werkgever krijgt uiteraard zelf geen inzage in de medische stukken. Dit is voorbehouden aan de arts-gemachtigde die een geheimhoudingsplicht heeft.

BEZWAAR TEGEN STOPZETTEN UITKERING

Is UWV van plan om je werkgever in het gelijk te stellen waardoor jij je WIA-uitkering verliest? Dan zal UWV je dit laten weten door middel van een brief waarin staat dat er een voornemen is om de uitkering te beëindigen. Je wordt dan in de gelegenheid gesteld om hier bezwaar tegen te maken.

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, HRM, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, HRM, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 2022

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..
× Stuur mij een bericht