Nu te koop: ‘Geen gedoe met personeel’ van advocaat arbeidsrecht Suzanne Meijers. Het boek/naslag voor ondernemers over arbeidsrecht dat je een hoop hoofdpijn, ellende en geld kan besparen! Meer informatie of kopen vind/doe je hier.

Dit is het verschil tussen WIA-WGA en WIA-IVA
Dit is het verschil tussen WIA-WGA en WIA-IVA

De WIA is een complexe wet die bestaat uit twee hoofdregelingen: de WGA en IVA. De meeste aanvragers van een WIA-uitkering krijgen een WGA-uitkering toegewezen. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten en kent twee subregelingen: WGA 35-80% arbeidsongeschiktheid (AO) en WGA 80-100% niet duurzame (volledige) arbeidsongeschiktheid. Van dit laatste is sprake als je op dit moment minder dan 20% van je maatmanloon kunt verdienen maar dat er wel kans is op herstel en toekomstig arbeidsvermogen. De uitkering die hier bijhoort is 70% van het maandloon (de eerste twee maanden 75%).

WGA 35-80%

Dan de WGA 35-80 arbeidsongeschiktheid. Bij deze subregeling verandert de uitkering na de loongerelateerde uitkering die maximaal 24 maanden duurt. De uitkering die hier op volgt is of de loonaanvullingsuitkering of de vervolguitkering.

Werk je en verdien je (meer dan) 50% van de door het UWV vastgestelde verdiencapaciteit? Dan krijg je een loonaanvullingsuitkering (LAU). Werk je niet of verdien je minder dan 50% van de door het UWV vastgestelde restverdiencapaciteit? Dan gaat je inkomen fors omlaag. Je krijgt dan een vervolguitkering. Deze uitkering is niet meer gebaseerd op het maandloon maar op het minimumloon. Ondanks dat deze uitkering voor een deel aangevuld kan worden met toeslagen heeft niet of te weinig werken grote gevolgen voor je inkomen.

Sollicitatieplicht en de WGA

Op grond van artikel 30 Wet WIA hebben mensen met een WIA WGA-uitkering een sollicitatieplicht. Dit geldt ook voor hen die niet duurzaam 80-100% AO zijn. Als je re-integratiemogelijkheden hebt staat dit in de officiële beschikking die je van het UWV hebt gehad.

Ben je niet duurzaam volledig arbeidsongeschikt? Dan is het mogelijk dat het UWV onder bepaalde omstandigheden soepeler omgaat met de sollicitatieplicht en daar afspraken met je over maakt. Dit kan het geval zijn als er (nog) geen re-integratiemogelijkheden zijn. Gemaakte afspraken vind je terug in het werkplan (soms ook re-integratievisie genoemd). Het is belangrijk om je aan de afspraken te houden omdat het UWV anders sancties kan opleggen.

Heb je al een baan maar benut je daarmee niet je volledige restverdiencapaciteit? Ook dan moet je op grond van artikel 80 wet WIA solliciteren.

IVA

Van de IVA (Inkomensvoorziening Volledig en duurzaam Arbeidsongeschikten) is sprake als je 80-100% arbeidsongeschikt bent en als er geen kans op verbetering is of als deze kans erg gering is. Je bent dus duurzaam niet in staat om meer dan 20% van het maatmanloon te verdienen. Voor de IVA geldt dat – als de omstandigheden niet veranderen – je tot je pensioendatum 75% van het maandloon ontvangt. Er is geen sollicitatie- of re-integratieplicht. Er bestaat wel altijd een mogelijkheid dat je kan worden herkeurd en dat je IVA-uitkering wordt omgezet naar een WGA-uitkering. Een IVA-uitkering kan maar hoeft dus niet definitief te zijn.

Wil je meer weten over de WIA? Download dan mijn gratis e-book ‘Alles over de WIA’.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Ondernemer sinds 2003 • Kennisdeler en -partner op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en personeel & organisatie
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Ondernemer sinds 2003 • Kennisdeler en -partner op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en personeel & organisatie

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eline
Eline
2 maanden geleden

Dankjewel voor deze duidelijke uitleg. Nuttige informatie.

WHITEPAPER WIA

Download mijn gratis whitepaper en lees alles over de keuring, bezwaar maken, arbeidsongeschiktheid en de verschillende WIA-uitkeringen.