Dit is het verschil tussen WIA-WGA en WIA-IVA
Dit is het verschil tussen WIA-WGA en WIA-IVA

De WIA is een complexe wet die bestaat uit twee hoofdregelingen: de WGA en IVA. De meeste aanvragers van een WIA-uitkering krijgen een WGA-uitkering toegewezen. WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten en kent twee subregelingen: WGA 35-80% arbeidsongeschiktheid en WGA 80-100% niet duurzame arbeidsongeschiktheid. Van dit laatste is sprake als je op dit moment minder dan 20% van je laatstverdiende loon kunt verdienen maar dat er wel kans is op herstel en toekomstig arbeidsvermogen. De uitkering die hier bijhoort is 70% van het laatstverdiende loon (de eerste twee maanden 75%). Bij deze subregeling staat herstel centraal: er is dus geen sollicitatieplicht en ook geen harde re-integratieplicht.

Dit is anders bij een WGA-uitkering op basis van 35-80% arbeidsongeschiktheid. Bij deze subregeling geldt een wettelijke sollicitatieplicht – vier activiteiten per maand – en de uitkering verandert na maximaal twee jaar. Werk je en verdien je (meer dan) 50% van de door het UWV vastgestelde verdiencapaciteit? Dan krijg je een loonaanvullingsuitkering (LAU). Werk je niet of verdien je minder dan 50% van de door het UWV vastgestelde restverdiencapaciteit? Dan gaat je inkomen fors omlaag. Je krijgt dan een vervolguitkering (VVU). Deze uitkering is niet meer gebaseerd op het laatstverdiende salaris maar op het minimumloon. Ondanks dat deze uitkering voor een deel aangevuld kan worden met toeslagen heeft niet of te weinig werken grote gevolgen voor je inkomen.

Van IVA (Inkomensvoorziening Volledig en duurzaam Arbeidsongeschikten) is sprake als je 80-100% arbeidsongeschikt bent en als er geen kans op verbetering is of als deze kans erg gering is. Je bent dus duurzaam niet in staat om meer dan 20% van je oude loon te verdienen. Voor de IVA geldt dat – als de omstandigheden niet veranderen – je tot je pensioendatum 75% van het laatstverdiende loon krijgt. Er is geen sollicitatie- of re-integratieplicht. Er bestaat wel altijd een mogelijkheid dat je kan worden herkeurd en dat je IVA-uitkering wordt omgezet naar een WGA-uitkering. Een IVA-uitkering kan maar hoeft dus niet definitief te zijn.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en HR • Grafisch vormgever en webdesigner • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao/Bonaire)
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en HR • Grafisch vormgever en webdesigner • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao/Bonaire)

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eline
Eline
10 dagen geleden

Dankjewel voor deze duidelijke uitleg. Nuttige informatie.

WHITEPAPER WIA

Download mijn gratis whitepaper en lees alles over de keuring, bezwaar maken, arbeidsongeschiktheid en de verschillende WIA-uitkeringen.