Eerste ontbinding arbeidsovereenkomst op i-grond is een feit

Sinds de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans is het mogelijk om bij een ontslagprocedure gebruik te maken van de cumulatiegrond, de zogenoemde i-grond. De gedachte hierachter is dat het mogelijk moet zijn om verschillende ontslagredenen te stapelen zodat die uiteindelijk leiden tot een succesvolle ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de rechter. Tot nu toe deden werkgevers zonder succes een beroep op de i-grond. Rechters bleken terughoudend te zijn met het ontbinden van dienstverbanden. Ze keken in alle zaken goed naar de onderbouwingen van de ontslaggronden. Tot nu toe werden die niet goed gemotiveerd en toegelicht, wat nadelig uitpakte voor werkgevers. Ook stelden rechters dat minimaal één van de ontslaggronden (bijna) voldragen moet zijn. Ook dit was tot nu toe niet het geval.

Op 6 juli heeft rechtbank Midden-Nederland de eerste beschikking bekend gemaakt waarbij een arbeidsovereenkomst is ontbonden op basis van de cumulatiegrond. De beschikking vind je hier.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler & 1e lijnsadviseur op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid en HR • Grafisch vormgever en webdesigner • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao/Bonaire)

Wellicht vind je dit ook interessant!

NIEUWSBRIEF

Ik houd je graag op de hoogte van nieuwe blogs en relevantie informatie. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.

Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het ontvangen van de nieuwsbrief. Beloofd!

Selwyn is net zo'n vakidioot als ik. Het leuke is dat onze vakgebieden elkaar goed aanvullen. Zo legt hij bijvoorbeeld sociale zekerheidsrechtvraagstukken helder en - ook voor de niet-jurist - op een prettige manier uit. Ik bewonder zijn energie en bevlogenheid.

Advocaat arbeidsrecht

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?

VOLG MIJ OF VOEG MIJ TOE AAN JE NETWERK