Zo zit het met de WW als je met een WIA-uitkering werkloos wordt
Zo zit het met de WW als je met een WIA-uitkering werkloos wordt

In deze turbulente tijden met covid-19 dreigen veel mensen hun baan te verliezen. Hier zitten ook veel mensen tussen die werken naast hun WIA-uitkering. Voor veel mensen is het onduidelijk welke gevolgen deze werkloosheid heeft voor hun inkomen en uitkering(en). Daar sta ik in deze blog bij stil.

Werkloos

Werknemers die een WIA-uitkering ontvangen maar hun baan verliezen hebben in veel gevallen recht op een WW-uitkering. Één van de voorwaarden is dat je tenminste 26 weken hebt gewerkt in de 36 weken voor het ontslag. Is dit het geval dan heb je recht op een korte WW-uitkering. Heb je langer dan vier jaar gewerkt, dan heb je recht op een langere uitkering. Dit noemen we de jaren-eis (referte-eis).

Hoe zit het?

Een WW-uitkering wordt niet gezien als inkomen in de zin van de inkomenseis (artikel 3:4 lid 2 AIB). Het slechte nieuws is dus dat je door het ontslag geen recht meer hebt op een loonaanvullingsuitkering, maar op een vervolguitkering die een flink stuk lager is.

Bij werkloosheid naast een WIA-uitkering kan je inkomen dus behoorlijk dalen. Is je inkomen als gevolg van deze verandering te laag? Dan heb je mogelijk recht op een tegemoetkoming op grond van de Toeslagenwet. Dit is bijvoorbeeld het geval als de totale gezinsinkomsten onder het sociaal minimum komen. Ook kan het zijn dat je recht hebt op een hogere zorg- en/of huurtoeslag.

80-100% arbeidsongeschikt

Werkte je een beperkt aantal uren en heb je een WIA-uitkering op basis van 80-100% arbeidsongeschiktheid, dan is de situatie anders. Je gaat er dan minder op achteruit. Je contactpersoon bij het UWV kan je precies vertellen hoe het voor jou zit.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 2021

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.