(C)2020 Depositphotos
COVID-19 en laagconjunctuur: vraag naar WW-uitkeringen stijgt in één maand met bijna 17%
(C)2020 Depositphotos
COVID-19 en laagconjunctuur: vraag naar WW-uitkeringen stijgt in één maand met bijna 17%

Het aantal mensen dat een beroep doet op een WW-uitkering is in april fors toegenomen. Het UWV zag een stijging van 16,7% ten opzichte van de maand ervoor. In april nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen in alle sectoren toe. De sterkste stijging is te zien bij de schoonmaakbranche (+91%), uitzendbedrijven (+87%), detailhandel (+69%), cultuur (+67%) en de horeca en catering (+60%).

In april lag de werkloosheid op 3,4%. Het aantal werklozen was in deze maand 314.000.

Het aantal nieuwe uitkeringen nam onder alle leeftijdsgroepen toe, maar bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar is de toename het grootst. In deze groep nam het gemiddeld aantal nieuwe WW-uitkeringen per week toe van 1.900 in maart naar 3.300 in april. Dit is een stijging van maar liefst 75%. Bij 55-plussers steeg de instroom in maart met 13 procent en in april met 36 procent.

Volgens het CBS nam de werkloosheid nog niet eerder zo snel toe, maar gezien de omstandigheden valt het nog redelijk mee. Omdat de steunmaatregelingen van de overheid een remmend effect hebben op de werkloosheidsstijging zullen we de echte gevolgen pas later gaan merken. Verwacht wordt dus dat de klap later dit jaar komt. Er wordt rekening gehouden met een verdubbeling van de werkloosheid. Gezien het feit dat de economie in een fase van laagconjunctuur is aanbeland voorspelt dit weinig goeds voor de komende tijd….

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?