Arbeidsongeschikt en een bijstandsuitkering? Dit moet je weten!
Arbeidsongeschikt en een bijstandsuitkering? Dit moet je weten!

Wie een bijstandsuitkering van de gemeente krijgt heeft wettelijk de plicht om er alles aan te doen om betaald werk te vinden. Hoe zit dat eigenlijk als je ziek bent of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt? Dat leg ik je in deze blog uit.

Bij ziekte of vermoedens van arbeidsongeschiktheid moet je dit zo snel mogelijk melden aan de gemeente. Dit ben je wettelijk verplicht. De gemeente kan je oproepen voor een keuring die wordt gedaan door een onafhankelijke arts van bijvoorbeeld de GGD. Het is aan te raden om je ziekmelding te kunnen onderbouwen op basis van stukken van een huisarts, psycholoog of medisch specialist. Je arbeidsongeschiktheid moet namelijk medisch objectief vast te stellen zijn.

(Gedeeltelijk) arbeidsongeschikt

Heeft een door de gemeente ingeschakelde arts vastgesteld dat je (duurzaam) niet kunt werken? Dan kan de gemeente je een (tijdelijke) ontheffing van de sollicitatie-. re-integratie- en/of arbeidsplicht geven. Deze ontheffing mag de gemeente te allen tijde weer intrekken. Kun je volgens de arts nog gedeeltelijk werken, dan moet je meewerken aan re-integratie en je inzetten om werk te vinden voor de uren dat je zou moeten kunnen werken. De gemeente kan een re-integratiebedrijf inschakelen om je hierbij te helpen.

Veel mensen met een bijstandsuitkering hebben psychische problemen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat één op de drie bijstandsgerechtigden psychische zorg krijgt. De psychische problemen beginnen meestal al enkele jaren voor de instroom in de bijstand en houden gedurende deze periode aan. Psychische problemen hoeven echter geen reden te zijn om niet te hoeven voldoen aan de sollicitatie-, re-integratie- en arbeidsplicht.

Algemeen geaccepteerde arbeid

Als je een bijstandsuitkering ontvangt heb je de verplichting om algemeen geaccepteerde arbeid te accepteren. Dit kan werk zijn dat beneden je opleidingsniveau ligt en waarmee je minder verdient dan je gewend bent. Dit geldt ook voor bijstandsgerechtigden die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, mits het werk niet in strijd is met de mogelijkheden en belastbaarheid.

Re-integratie/participatie-instrumenten

De gemeente kan verschillende instrumenten inzetten om burgers met een bijstandsuitkering te ondersteunen bij het verkrijgen van werk of bij het opbouwen van arbeidsritme en/of werknemersvaardigheden. Veel ingezette instrumenten zijn:

Besluit & bezwaar

Na de keuring door de arts neemt de gemeente op basis van zijn of haar medisch oordeel een besluit. De arts deelt overigens geen medische gegevens maar oordeelt alleen over je vermogen om wel of niet te kunnen werken.

Heeft de gemeente een besluit genomen en ben je het er niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken. Dit is een officiële procedure en moet binnen zes weken door jou opgestart worden, anders wordt je bezwaar niet in behandeling genomen. Het is verstandig om je bezwaar met iemand te bespreken die thuis is in deze materie, bijvoorbeeld met een jurist sociale zekerheid. Dit kan o.a. via de Rechtstelefoon (€0,95 per minuut), je rechtsbijstandverzekering (als je die hebt natuurlijk) of Hello Law (€59 per jaar).

Word je in het gelijk gesteld? Dan kan je gemaakte kosten (deels) vergoed krijgen, mits je hiervoor een verzoek hebt ingediend. Dit verzoek moet worden ingediend nog voordat er een officiele beslissing is genomen, anders vervalt jouw recht op een vergoeding. Een professionele zaakwaarnemer zoals bijv. een jurist weet hoe dit werkt en zal dit als het goed is op de juiste manier voor je in orde maken.

Sancties

De gemeente mag ingrijpen bij situaties waarbij burgers met een bijstandsuitkering zich niet aan de arbeidsplicht of re-integratieplicht houden. Zo mag de gemeente de uitkering bijvoorbeeld verlagen en in sommige gevallen zelfs helemaal beëindigen.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 2021

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.