Niet eens met een besluit van het UWV? Dit moet je weten over het maken van bezwaar!
Niet eens met een besluit van het UWV? Dit moet je weten over het maken van bezwaar!

Heeft het UWV onlangs een besluit genomen over jouw WIA-aanvraag of is je uitkering aangepast of beëindigd en ben je het er niet mee eens? Dan kun je bezwaar maken tegen de genomen beslissing. Een bezwaarprocedure mag je zien als rechtsbescherming van de burger tegen de overheid en is één van de beginselen van onze rechtsstaat. Bezwaar maken is een officiële maar tamelijk informele en laagdrempelige procedure die is vastgelegd in de Algemene wet bestuursrecht. Wat je over deze procedure moet weten leg ik je uit in deze blog.

Bezwaar

Je kunt alleen bezwaar maken tegen een officieel besluit dat je in de vorm van een beschikking per post van het UWV ontvangt. Hierin staat ook gedurende welke periode je bezwaar kunt maken. Dit is bij een WIA-besluit zes weken. Bij een besluit Ziektewet met betrekking tot arbeidsgeschiktheid en dus beëindiging van de uitkering geldt een bezwaartermijn van twee weken. De bezwaartermijnen liggen vast in de wet en ik raad je aan om ze serieus te nemen want UWV zal je bezwaar niet behandelen als je ook maar één dag te laat bent. Het bezwaar wordt dan niet-ontvankelijk verklaard. Dit heeft ook gevolgen voor een eventuele gang naar de rechter: de rechtbank zal je zaak niet behandelen omdat een beroepsprocedure bij de rechtbank vereist dat je eerst een bezwaarprocedure hebt doorlopen.

Een bezwaarprocedure opstarten betekent niet dat de eerder door UWV genomen beslissing niet meer geldt. Die blijft gewoon in stand. Ook zul je geduld moeten hebben, een gemiddelde bezwaarprocedure duurt namelijk 3-6 maanden, soms zelfs langer. De mogelijkheid om bezwaar te maken staat overigens niet alleen open voor werknemers en uitkeringsgerechtigden maar in sommige gevallen ook voor werkgevers.

Jaarlijks wordt ongeveer 70-75% van de bezwaren die UWV afhandelt ongegrond verklaard. Bij de bestuursrechter is de kans op een overwinning nog lager: 85-90% van de beroepsprocedures wordt door burgers en werkgevers verloren.

Je bezwaarschrift kun je online indienen, per post versturen of afgeven op een UWV kantoor. Zorg er altijd voor dat je een bewijs van ontvangst hebt, bijvoorbeeld door je stukken per aangetekende post te verzenden. Geef je je stukken af op een kantoor van UWV? Vraag dan om een ontvangstbewijs. Als je bezwaar kwijtraakt of niet wordt ontvangen en je hebt geen bewijs van verzending of ontvangst heb je echt pech!

Lees ook:  UWV past werkwijze ziekmelding en werkgeversportaal aan na onderzoek Autoriteit Persoonsgegevens

Wil je bezwaar maken tegen een terugvordering van een (gedeelte van een) uitkering? Lees dan deze blog.

Deskundige ondersteuning

Je mag een bezwaarprocedure zelf voeren. Toch is het meestal wel verstandig om je bezwaar te bespreken met iemand die bekend is met dit soort procedures. Dat kan een jurist of advocaat zijn maar ook een andere deskundige op het gebied van arbeidsongeschiktheid en sociale verzekeringsrecht zoals ik. Het is namelijk belangrijk dat je bezwaar aan bepaalde voorwaarden voldoet en dat je je bezwaar goed uitwerkt en onderbouwt.

Een andere reden om je bezwaar met een deskundige te bespreken is dat bezwaar maken niet zonder risico is. Het komt met regelmaat voor dat een bezwaarprocedure leidt tot een oordeel dat nadeliger is voor de partij die bezwaar heeft aangetekend. Je kunt hierbij denken aan bijv. het gegeven dat het arbeidsongeschiktheidspercentage (fors) daalt of dat de uitkering als gevolg van een heroverweging wordt beëindigd. Zie bijvoorbeeld deze blog waarin ik een zaak beschrijf waarbij de arbeidsongeschiktheid van een vrouw van 42,79% naar 11,3% daalt. Haar bezwaar resulteert in beëindiging van de WIA-uitkering, waarbij het besluit van UWV door de hoogste rechtbank voor dit soort zaken wordt gesteund.

Maak je kosten (omdat je bijvoorbeeld een jurist of een onafhankelijke arts inschakelt) en wordt jouw bezwaar gegrond verklaard? Dan kun je het UWV verzoeken een vergoeding aan je betalen. Dit verzoek moet wel op tijd worden ingediend, nog voor het besluit is genomen. Anders vervalt het recht op deze vergoeding. Een jurist of een andere deskundige weet dit en zal dit verzoek tijdig doen. De vergoeding is gebaseerd op een puntensysteem dat is beschreven in het Besluit proceskosten bestuursrecht. De wettelijk vastgelegde vergoeding is in 2022 €534 per procespunt.

Een werkgever die bij een hoorzitting aanwezig is moet de ruimte verlaten bij het bespreken van het medische deel van de bezwaarprocedure. Zijn medisch adviseur (arts-gemachtigde) mag wel blijven zitten. Die heeft geheimhoudingsplicht.

Beroep aantekenen

Wordt jouw bezwaar door het UWV ongegrond verklaard en ben je het er niet mee eens? Dan kun je beroep aantekenen bij de rechtbank (sector bestuursrecht). Ook voor deze procedure is een jurist, advocaat of andere deskundige niet verplicht maar wel aan te bevelen. Tijdens de beroepsprocedure zal een bestuursrechter zich over jouw zaak buigen. Geduld is dan wel een schone zaak. Voor je meer weet ben je namelijk 1,5 jaar verder.

Lees ook:  Loon stopzetten of opschorten: dit is het juridische verschil

Stelt de bestuursrechter je in het ongelijk? Dan kun je in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht. Deze procedure mag 2 jaar duren. In totaal kan een volledige bezwaar- en beroepsprocedure dus 4 jaar duren.

Download ‘Bezwaar maken tegen een UWV-besluit’

Omdat een bezwaarprocedure een officiële procedure is op grond van de Algemene wet bestuursrecht is het belangrijk om te weten waar je op moet letten en hoe zo’n procedure in de praktijk werkt. Het komt namelijk geregeld voor dat mensen namelijk nat gaan op iets wat eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Op mijn downloadpagina vind je het bestand ‘Bezwaar maken tegen een UWV-besluit’. In dit pakketje vind je enkele bestanden met essentiële informatie over het maken van bezwaar, wetgeving die hierop van toepassing is, een stappenplan, nuttige tips en enkele voorbeeldbrieven. Ook leg ik uit hoe ik bezwaarprocedures voor cliënten aanpak. De bestanden zijn volledig gericht op het maken van bezwaar tegen een UWV-besluit.

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, HRM, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, HRM, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 2022

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..
× Stuur mij een bericht