Heb ik het wettelijke recht om thuis (of ergens anders) te werken?

Thuiswerken kent voordelen: geen file, je eigen koffie, wellicht een rustigere werkomgeving en je kunt gewoon in je joggingsbroek vanaf de bank aan de slag. Veel mensen zijn dus ook blij als hun werkgever het mogelijk maakt om thuis te werken. Anderen willen graag thuiswerken en vragen zich af of ze hier recht op hebben. In deze blog sta ik stil bij de juridische kaders met betrekking tot thuiswerken.

Absoluut recht

Sinds 2016 geldt de Wet Flexibel Werken. Deze wet heeft o.a. betrekking op werktijden, de arbeidsduur en de werkplek. Werknemers kunnen op grond van deze wet een verzoek doen om bijvoorbeeld thuis (of op een andere plek) te werken. Er bestaat echter geen absoluut recht op thuiswerken. De werkgever kan je verzoek dus weigeren zonder rekening te hoeven houden met zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

Aanvraag

Wil je vaker thuiswerken? Dan kun je dit aan je werkgever voorleggen door middel van een aanvraag aanpassing arbeidsplaats. Deze aanvraag dien je twee maanden voordat je verzoek in moet gaan in te dienen bij jouw werkgever. Die heeft vervolgens één maand de tijd om op het verzoek te reageren. Je hoeft niet per sé een reden te geven om thuis te willen werken en je mag dit verzoek één keer per jaar doen.

Voorwaarde voor de aanvraag is dat je 26 weken of langer in dienst bent en dat je werkgever tenminste 10 mensen in dienst heeft. Je werkgever moet je verzoek serieus overwegen en er eventueel met je over in gesprek gaan.

Reageert je werkgever niet binnen één maand op je verzoek? Dan heb je mazzel en wordt je verzoek automatisch ingewilligd.

Afwijzing

Wijst je werkgever je thuiswerkverzoek af? Dan moet hij je dit schriftelijk laten weten en het besluit motiveren.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler & 1e lijnsadviseur op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid en HR • Grafisch vormgever en webdesigner • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao/Bonaire)

Wellicht vind je dit ook interessant!

NIEUWSBRIEF

Ik houd je graag op de hoogte van nieuwe blogs en relevantie informatie. Lijkt je dat wat? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.

Je gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het ontvangen van de nieuwsbrief. Beloofd!

Selwyn is net zo'n vakidioot als ik. Het leuke is dat onze vakgebieden elkaar goed aanvullen. Zo legt hij bijvoorbeeld sociale zekerheidsrechtvraagstukken helder en - ook voor de niet-jurist - op een prettige manier uit. Ik bewonder zijn energie en bevlogenheid.

Advocaat arbeidsrecht

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?

VOLG MIJ OF VOEG MIJ TOE AAN JE NETWERK