UWV vergoedt speciaal Werkfit-traject voor hoogbegaafden
UWV vergoedt speciaal Werkfit-traject voor hoogbegaafden

Uit promotieonderzoek van psycholoog Patricia van Casteren weten we dat bedrijven er niet in slagen om hoogbegaafde personeelsleden blijvend duurzaam te boeien en te binden, met verstrekkende gevolgen. Bekend is dat hoogbegaafden die niet op hun kwaliteiten worden ingezet te maken kunnen krijgen met bijvoorbeeld burn/bore-out, communicatieproblemen en conflicten. Volgens een ruwe schatting zit één op de drie a vier hoogbegaafden werkloos thuis met een WAJONG-, WIA- of WAO-uitkering.

Re-integratietrajecten zijn nauwelijks toegespitst op hoogbegaafden. Veel hoogbegaafden vinden dat reguliere jobcoaching door re-integratiebedrijven te weinig aansluit op hun persoonlijkheid, kwaliteiten en behoeften. Dit komt onder andere doordat de meeste jobcoaches meestal niet bekend zijn met hoogbegaafdheid en wat dit voor de persoon in kwestie inhoudt. Zij kunnen de vertaalslag tussen eigenschappen, behoeften en werk niet maken. Hierdoor lopen re-integratietrajecten met regelmaat vast of slagen ze onvoldoende.

Het UWV heeft sinds een tijdje een raamovereenkomst met Hoogbegaafd in Bedrijf voor Werkfit en Naar werk re-integratietrajecten. De aangesloten coaches zijn deskundigen op het gebied van hoogbegaafdheid. Zij weten als geen ander wat dit inhoudt en hoe dit werkt.

Ook kun je als hoogbegaafde terecht bij id Plein. Aan dit re-integratiebedrijf zijn ook enkele experts op het gebied van hoogbegaafdheid verbonden. Id Plein is al bijna twintig jaar actief op het gebied van loopbaanbegeleiding, re-integratie 1e en 2e spoor en outplacement. Het bedrijf onderscheidt zich van andere aanbieders door een evidence based aanpak.

Ben je hoogbegaafd en zoek je passende re-integratieondersteuning? Kijk dan eens op de website van Hoogbegaafdheid in Bedrijf. Bespreek je wensen en behoeften wel eerst met je contactpersoon bij het UWV.

Wil je meer blogs lezen over hoogbegaafdheid, klik dan hier.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties