Commissie-Borstlap: dit zijn de belangrijkste adviezen uit het rapport Regulering van Werk
Commissie-Borstlap: dit zijn de belangrijkste adviezen uit het rapport Regulering van Werk

Vandaag was het dan zover: de Commissie-Borstlap presenteerde het rapport over de toekomst van werk en inkomen. Het 112 pagina’s tellende rapport, Regulering van Werk, bestaat uit 47 adviezen en dient als advies voor het kabinet. De commissie stelt vast dat de huidige regels rondom werk onvoldoende passen bij de wereld van werk anno 2020. De arbeidsmarkt moet ingrijpend op de schop. Fundamentele aanpassingen zijn nodig om de Nederlandse economie in de toekomst draaiende te houden en mensen duurzaam in te kunnen blijven zetten. Het toekomstperspectief is gericht op arbeidsorganisaties en werkenden die wendbaar moeten zijn.

In deze blog een overzicht van de belangrijkste adviezen uit het rapport.

Minder en duurder flexwerk

Het is uit de klauwen gelopen met flexwerk en dat moet anders. Flexwerk moet volgens het rapport daarom flink duurder worden en payroll-constructies moeten verdwijnen. Er moet een hogere eerlijkere prijs betaald worden voor onzekerheid op de arbeidsmarkt. Het moet voor werkgevers onaantrekkelijk worden om mensen langdurig flexibel te laten werken. Dit is in lijn met het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat vorige week werd gepresenteerd.

Borstlap vindt dat de recente kabinetten met hun wetten en regels een arbeidsmarkt hebben gecreëerd waarin de ‘zwakste schouders in feite de zwaarste lasten’ dragen. Vooral laagopgeleide mensen hebben hier last van. Zij doen als gevolg hiervan vaker een beroep op de sociale zekerheid, kunnen minder opleidingen volgen en hebben drie keer zoveel kans om in de armoede te belanden. De consequenties van de onbalans zijn economisch, sociaal en maatschappelijk schadelijk en onwenselijk.

Ontslagrecht soepeler

Het vaste contract moet minder vast worden en het ontslagrecht moet soepeler worden. Het moet makkelijker worden om iemand te ontslaan. De rechten van vaste werknemers dienen ingeperkt te worden. Werkgevers moeten arbeidsvoorwaarden zoals salaris, werktijden en functie eenzijdig kunnen wijzigen. Bij bedrijfseconomische omstandigheden moet deeltijdontslag zonder preventieve toets mogelijk worden.

ZZP’ers

ZZP’ers moeten zich via één verplichte basisverzekering voor alle werkenden verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Iedere arbeidsongeschikte moet een uitkering op bijstandsniveau krijgen. Daarnaast moet er gelijke fiscale behandeling van arbeid zijn voor alle werkenden (werknemers en zelfstandigen). De (ruime) belastingvoordelen voor zelfstandigen moeten allemaal verdwijnen. Schijnzelfstandigheid moet worden aangepakt.

Er zijn nu meer dan 1 miljoen zzp’ers in Nederland. Als het rapport van Borstlap wordt opgevolgd zal dat aantal flink dalen.

Korter doorbetalen loon bij ziekte

Bij ziekte moeten werkgevers hun medewerkers niet twee maar één jaar loon doorbetalen. Hierdoor wordt het vaste contract minder duur voor werkgevers en worden risico’s beperkt.

Opleidingsbudget bij de geboorte

Er moet bij de geboorte een levenslang persoonlijk ontwikkelbudget toegekend worden. Dit kan gebruikt worden om als jongere een studie te volgen en later voor bij- of omscholing. De werkgever vult het ontwikkelbudget maandelijks aan met een bedrag dat gebaseerd is op een percentage van het salaris.

Betere en intensievere hulp bij (toekomstige) werkloosheid

De voorzieningen om mensen te helpen deel te nemen aan de arbeidsmarkt werken onvoldoende. De verblijfsduur in uitkeringen is, algemeen gesproken, te lang. Bij (toekomstige) werkloosheid moeten werknemers of werklozen daarom gebruik maken van ‘loopbaanwinkels’ in de buurt. Bij deze loopbaanwinkels werken arbeidscoaches die helpen bij het vinden van een baan, ook als er nog geen uitkering is toegewezen. Om- of bijscholing wordt betaald uit het persoonlijk ontwikkelbudget. Tegenover het recht op een uitkering staat de plicht om vanaf dag één actief te werken aan het verbeteren van de positie op de arbeidsmarkt. Kortom: er moet actief en intensief ingezet worden op het vinden van werk of re-integratie.

Omdat werklozen zonder arbeidsbeperking intensief ondersteund worden kan de WW-periode verkort worden. De uitkering moet verhoogd worden naar 90-100% van het laatstverdiende loon.

Basisbaan

Voor mensen die moeite hebben om een reguliere baan te vinden of vol te houden moeten gesubsidieerde basisbanen tegen het minimumloon komen.

Wil je meer weten? Het hele rapport vind je hier.

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..