KernTalentenanalyse: hét loopbaaninstrument voor hoogbegaafden
KernTalentenanalyse: hét loopbaaninstrument voor hoogbegaafden

Veel hoogbegaafden hebben een uiteenlopend CV. Vaak zijn ze snel verveeld en hoppen ze van baan naar baan, continu op zoek naar uitdaging en spanning. Niet zelden zijn hoogbegaafden creatieve generalisten, ook wel multipotentials genoemd. Wie hoogbegaafd is of met hoogbegaafden werkt weet dat het uitstippelen van een loopbaan niet altijd makkelijk is. Veel instrumenten of methoden werken voor hen niet of onvoldoende. Sinds enkele jaren is er een methode die hoogbegaafden kan helpen bij het inrichten van hun loopbaan, de KernTalentenanalyse. In deze blog vertel ik je hier meer over.

De meeste arbeidsprofessionals zoals loopbaanbegeleiders, arbeidsdeskundigen en jobcoaches hebben geen tot weinig kennis van hoogbegaafdheid. Niet heel raar natuurlijk, want met een aandeel van 3% zijn hoogbegaafden een relatief kleine groep. Hoogbegaafdheid of een hoge intelligentie gaat bijna altijd gepaard met (soms eigenaardige) eigenschappen die de persoon in kwestie karakteriseert. Dit kan soms problemen geven op het gebied van loopbaan, het vormgeven van een re-integratietraject of bij loopbaanbegeleiding.

KernTalentenanalyse

De KernTalentenanalyse is een assessmentmethode die vanuit België naar ons land is overgewaaid. Het werd ontwikkeld door Danielle Krekels die hier enkele jaren terug een Mensa Fonds Award voor kreeg. Krekels heeft gedurende 25 jaar zonder enige vorm van subsidie aan de methode gewerkt en niet zonder succes!

Één van de speerpunten van de methode is dat er niet wordt voortgebouwd op de niet bewezen persoonlijkheidstypen van Jung zoals veel pseudowetenschappelijke indicatoren (DISC, MBTI) dat wel doen.

De KernTalenten worden bepaald op basis van het speelgedrag in de periode van 4 jaar tot ongeveer 12 jaar. Het speelgedrag in deze periode blijkt namelijk een behoorlijk betrouwbare indicator voor de KernTalenten die bij iemands persoonlijkheid horen. In totaal worden er 23 KernTalenten in kaart gebracht. Daarnaast geeft het inzicht in karakter en motivatie. Het mooie van de analyse is dat het geen momentopname oplevert, maar inzichten die duurzaam van aard zijn. Het is een blauwdruk van de persoonlijkheid.

Met het KernTalentenverslag kunnen deelnemers of loopbaanprofessionals goed bepalen welke functies wel en niet passend zijn. Het uitgangspunt is dat men met kennis van het karakter, talenten én intrinsieke drive geld-, tijd- en energieverlies kan beperken en duurzame studie- of loopbaankeuzes kan maken.

Betrouwbaarheid en validiteit

De KernTalentenanalyse is een betrouwbare en valide methode. Prof. dr. Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel toonde in 2015 aan dat de KernTalentenanalyse een Cronbach’s alpha van 0,84 heeft. Dit wil zeggen dat de KernTalentenmethode qua betrouwbaarheid even goed scoort als de Big Five persoonlijkheidstest. Dit maakt de analyse één van de betrouwbaarste loopbaaninstrumenten.

Het wordt door experts op het gebied van hoogbegaafdheid gezien als de ultieme tool voor loopbaanbegeleiding van hoogbegaafden. Hiermee verslaat het veelgebruikte maar vooral onbetrouwbare (en wetenschappelijk niet gevalideerde) tools waaronder MBTI, DISC en het Enneagram.

Loopbaan vormgeven

Wil je weten hoe jij je loopbaan kunt vormgeven door middel van een KernTalentenanalyse? Dan kun je in Nederland terecht bij verschillende gecertificeerde personen die in staat zijn een gedegen analyse te maken. Hieronder een opsomming:

Op deze pagina vind je een groeiend en actueel overzicht van andere analisten.

Boek

Wil je meer weten over KernTalenten? Bestel dan het boek Krachtig met KernTalenten van Danielle Krekels. Het boek geeft uitleg over de methode maar is geen zelfhulpboek. Daarvoor kun je terecht bij bovenstaande gecertificeerde personen.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Ik help werknemers, werkgevers en/of uitkeringsgerechtigden met eerstelijns vraagstukken op het gebied van werk, HR, arbeidsongeschiktheid (re-integratie) en sociale zekerheid
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Ik help werknemers, werkgevers en/of uitkeringsgerechtigden met eerstelijns vraagstukken op het gebied van werk, HR, arbeidsongeschiktheid (re-integratie) en sociale zekerheid

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties