Dit moet je weten over de medische afzakker…
Dit moet je weten over de medische afzakker…

Het komt met regelmaat voor dat mensen op eigen initiatief en om gezondheidsredenen minder gaan werken of een andere functie gaan vervullen omdat ze zich niet ziek willen melden. In feite beschermen deze werknemers zichzelf tegen (langdurig) verzuim of (ergere) gezondheidsklachten. We noemen dit in jargon een medische afzakker. Wanneer een werknemer vervolgens toch uitvalt en een Ziektewet of WIA-uitkering aan moet vragen kan dit behoorlijke gevolgen hebben. De uitkering wordt immers gebaseerd op het laatstverdiende loon.

Voorbeeld

Neem Jane (34). Zij kampt al jaren met bloedarmoede en een dysthyme stoornis en als gevolg hiervan heeft ze doorgaans weinig energie. Haar hectische functie als officemanager voor 36 uur per week hield ze niet vol. Ze heeft haar arbeidsovereenkomst kunnen aanpassen en werkt 24 uur per week als receptioniste. Dit gaat een lange tijd goed, maar uiteindelijk valt ze toch langdurig uit en wordt ze toegelaten tot de WIA. Dit heeft gevolgen voor haar inkomen. Ze ontvangt immers 70% van het laatst verdiende loon en is voor haar ziekmelding 12 uur minder gaan werken. Daar komt bij dat ze demoveerde naar de functie van receptioniste, wat een lager uurloon met zich meebracht.

Medische afzakker

Jane’s keuze om op grond van een objectief medische reden of medisch advies minder te gaan werken en een lagere functie te vervullen is een voorbeeld van een medische afzakker. De term wordt vooral gebruikt door verzekeringsartsen, medewerkers van het UWV en juristen sociale zekerheidsrecht. Een medische afzakker kan invloed hebben op het inkomen bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Soms kan het ook kansen bieden. Zo kan het UWV in bepaalde gevallen de eerste ziektedag in het verleden leggen en een eerdere functie of arbeidsduur aanhouden bij het bepalen van het maatmanloon. Het maatmanloon is het loon dat iemand verdiende voordat hij ziek of (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt werd. Arbeidsdeskundigen gebruiken dit om samen met de restverdiencapaciteit het arbeidsongeschiktheidspercentage te berekenen. Dit kan van invloed zijn bij het wel of niet toegelaten worden tot een regeling en de hoogte van de uitkering.

Bedrijfsarts

Ben jij van plan om vanwege medische redenen minder te gaan werken? Ga dan eerst in overleg met een bedrijfsarts om dit te bespreken en zorg ervoor dat afspraken vooral schriftelijk worden vastgelegd. Dit kan bij toekomstig verzuim een hoop narigheid voorkomen.

UWV keuring

Heb je binnenkort een afspraak bij het UWV voor een keuring en denk je dat er sprake kan zijn van een medische afzakker? Dan is het belangrijk dat je dit goed kunt onderbouwen. Er moet sprake zijn van een objectief medische noodzaak, bijvoorbeeld op advies van een behandelend arts. Dit zien we ook terug in de jurisprudentie. Net als het UWV kijken rechters naar de medische gronden en deze moeten goed onderbouwd kunnen worden. Het is dus verre van gemakkelijk om met succes een beroep te doen op de medische afzakker.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en personeel & organisatie • Grafisch vormgever en webdesigner
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en personeel & organisatie • Grafisch vormgever en webdesigner

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WHITEPAPER WIA

Download mijn gratis whitepaper en lees alles over de keuring, bezwaar maken, arbeidsongeschiktheid en de verschillende WIA-uitkeringen.