Wet Arbeidsmarkt in Balans en de oproepkracht
Wet Arbeidsmarkt in Balans en de oproepkracht

Op 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Deze wet brengt flink wat veranderingen met zich mee, zo ook voor oproepkrachten, die een steeds groter deel uitmaken van de werkzame bevolking. Dankzij de WAB weten flexwerkers eerder wanneer ze moeten werken. Ook krijgen ze krijgen meer (financiële) zekerheid. 

De belangrijkste regels:

  • Oproepkrachten moeten per 1 januari minstens vier dagen van de voren worden opgeroepen of worden afgezegd. Deze termijn kan op basis van een CAO worden verkort naar 1 dag. Wanneer de werkgever binnen deze periode wordt afgezegd, blijft hij recht hebben op loon over de periode waarvoor hij was opgeroepen. Bij het bepalen van de termijn van vier dagen telt de werkdag zelf niet mee;
  • Oproepkrachten die 12 maanden hebben gewerkt als oproepkracht moeten binnen een maand een aanbod krijgen op basis van een vaste arbeidsomvang;
  • Oproepkrachten mogen hun oproepovereenkomst opzeggen met een opzegtermijn van vier dagen, dat is op dit moment één maand. Voor werkgevers geldt de vertrouwde opzegtermijn van één maand;
  • Als je de tijden van de oproep na akkoord van de oproepkracht binnen vier dagen voor het begin van de opdracht wijzigt, mag de oproepkracht dit weigeren en je houden aan de originele oproep;
  • De WW-premie die werkgevers betalen voor oproepkrachten gaat omhoog. In plaats van de sector waarin wordt gewerkt wordt het type arbeidsovereenkomst leidend. De hogere WW-premie zal niet gelden voor studenten die jonger zijn dan 21 en die gemeten over een loonbetalingsperiode gemiddeld niet meer hebben gewerkt dan 12 uur per week;
  • Oproepkrachten dienen schriftelijk of elektronisch te worden opgeroepen;
  • Oproepkrachten bouwen net als vaste medewerkers vanaf de eerste werkdag een transitievergoeding op.
Lees ook:  Vacatureteksten en leeftijdsdiscriminatie. Wat mag wel en wat niet?

Tot slot: de nieuwe regels gelden zullen niet gelden voor oproepkrachten met een voorovereenkomst. Dat er sprake is van een oproepovereenkomst moet op de arbeidsovereenkomst en loonstrook worden vermeld.

Tags

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties