RTL Nieuws blundert met artikel over winterdepressie
RTL Nieuws blundert met artikel over winterdepressie

RTL Nieuws heeft op 24 september aandacht besteed aan winterdepressie door middel van dit artikel. Helaas bevat het artikel een grove fout. Lichttherapie draagt niet bij aan de aanmaak van het hormoon melatonine – zoals het artikel stelt – maar remt dit juist af. Het is dus precies het tegenovergestelde.

Het online artikel wekt de indruk dat de aanmaak van melatonine helpt bij het verminderen van winterdepressieklachten. Het gevaar hiervan is dat mensen denken dat het vrij verkrijgbare melatonine kan helpen bij winterdepressie. Dit is pertinent onjuist. Het slikken van melatonine – zonder indicatie of dagritmeonderzoek – kan ernstige gevolgen hebben voor het biologische ritme en winterdepressie. Ondanks het feit dat het product vrij verkrijgbaar is weten we dat melatonine lang niet zo onschuldig is als dat we lang hebben aangenomen.

Update: de redactie van RTL Nieuws heeft het artikel in de avond van 29 september aangepast.

Wil je meer weten over het onderwerp? Bezoek dan de website van mijn Kenniscentrum Winterdepressie.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en HR • Grafisch vormgever en webdesigner • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao/Bonaire)
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en HR • Grafisch vormgever en webdesigner • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao/Bonaire)

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties