Loon stopzetten of opschorten: dit is het juridische verschil
Loon stopzetten of opschorten: dit is het juridische verschil

Als je te maken hebt met een zieke werknemer die zich tijdens het re-integratietraject niet aan de regels houdt of verzuimt om mee te werken, dan is het arbeidsrechtelijk geoorloofd om een loonsanctie toe te passen. Er zijn twee varianten die nog weleens door elkaar worden gebruikt. Kies je voor de verkeerde maatregel, dan kan dat gevolgen hebben. Tussen de loonsancties zit namelijk een belangrijk juridisch verschil.

De twee loonsancties die werkgevers wettelijk mogen toepassen zijn:

  • Opschorten van het loon
  • Stopzetten van het loon (de zwaarste maatregel)

Opschorten

Het opschorten van loon betekent dat het uitbetalen van loon wordt gestaakt maar dat het salaris met terugwerkende kracht wordt uitbetaald zodra de werknemer zich weer aan controlevoorschriften houdt. Zorg er dus voor dat deze voorschriften op papier staan en voeg ze bijvoorbeeld toe aan de arbeidsovereenkomst.

Veel gebruikte controlevoorschriften:

  • Het ziek melden bij de werkgever of leidinggevende;
  • Het verzoek aan de zieke werknemer om op bepaalde tijden thuis te zijn in verband met controle;
  • Het op uitnodiging bezoeken van het spreekuur van de bedrijfsarts of arbodienst door de werknemer;
  • Het verstrekken van informatie over de aard en de oorzaak van de ziekte aan de bedrijfsarts;
  • Het verstrekken van informatie over de voortgang van de doktersbehandeling aan de bedrijfsarts;
  • Het globaal informeren van de werkgever over de maatregelen die de werknemer ter genezing heeft getroffen);
  • Het informeren van jou over de vraag tot welke werkzaamheden de werknemer ondanks zijn ziekte nog wel in staat is.

In tegenstelling tot de stopzetting van loon ontstaat er geen definitief inkomensgat. Het opschorten van loon mag in principe alleen als je als werkgever niet de mogelijkheid hebt om te controleren of de werknemer daadwerkelijk ziek en/of arbeidsongeschikt is. Het vaststellen van arbeidsongeschiktheid is voorbehouden aan de bedrijfsarts. Hier mag jij als werkgever of leidinggevende dus geen uitspraak over doen, zoals je kunt lezen in deze blog.

Stopzetten

Het stopzetten van het loon is de zwaarste maatregel en houdt in dat er geen salaris meer wordt betaald (artikel 7:629 lid 3 BW). Dit kan bijvoorbeeld als een werknemer zijn herstel belemmert, niet meewerkt aan het re-integratieplan, weigert passend werk te doen of zonder goede reden te laat een WIA-aanvraag doet. Zodra de zieke werknemer zich weer aan de regels of afspraken houdt ontvangt hij weer salaris. In de praktijk betekent dit dat er een inkomensgat kan ontstaan die voor rekening van de zieke werknemer is.

Verplichting werkgever

De wetgever heeft bepaald dat werkgevers verplicht zijn om werknemers over een loonsanctie te informeren (artikel 7:629 lid 7 BW). Ook moet de zieke medewerker in de gelegenheid worden gesteld om zijn gedrag bij te stellen. Dit blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Informeer je werknemer altijd schriftelijk en zo snel mogelijk (in jargon: onverwijld) over een loonstopzetting of opschorting maar ga niet direct over tot deze heftige maatregel.

Aanbeveling

Een loonsanctie is een heftige maatregel maar wel aan te bevelen indien een medewerker niet meewerkt aan zijn re-integratie. Het UWV kan na de wachttijd oordelen dat de werkgever onvoldoende heeft gedaan om de medewerker te laten re-integreren als er te vrijblijvend met het re-integratietraject wordt omgegaan. Het gevolg hiervan is dat het UWV een loonsanctie aan de werkgever kan opleggen, waardoor het salaris langer moet worden doorbetaald dan de wettelijk vastgelegde 104 weken. De Wet verbetering poortwachter vereist van beide partijen een (vergaande) inspanningsplicht.

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, personeel, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm

Wellicht vind je dit ook interessant!

ZULLEN WE CONTACT HOUDEN?


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..