Zo zit het met vakantiegeld bij een uitkering
Zo zit het met vakantiegeld bij een uitkering

Nu de zomer voor de deur staat zien veel mensen uit naar het ontvangen van vakantiegeld. Dit geldt niet alleen voor werkenden maar ook voor mensen die een uitkering ontvangen. Maar hoe zit dit eigenlijk als je een uitkering krijgt? In deze blog leg ik dat aan je uit.

Jaarlijks

Ontvang je een WW-, Wajong-, IOW-, WAO- of WIA-uitkering? Dan reserveert UWV maandelijks 8% van je bruto-uitkering voor het opbouwen van vakantiegeld. In mei keert UWV dit bedrag uit als vakantietoeslag. Werk je naast je WIA-uitkering dan kijkt UWV of je ook bij je werkgever vakantiegeld hebt opgebouwd. Dit wordt vervolgens maandelijks verrekend met je uitkering omdat het gezien wordt als inkomsten uit tegenwoordige dienstbetrekking. Uiteindelijk keert UWV in mei bruto 8% uit over je totale inkomen. De verrekening heeft dus geen negatieve gevolgen voor de hoogte van je vakantietoeslag.

Lees ook:  Misstanden meldende werknemer nog steeds niet goed beschermd

Mensen met een bijstandsuitkering ontvangen één keer per kaar in mei of juni vakantiegeld. Voor hen geldt dat ze niet 8% maar 5% van het uitkeringsbedrag opbouwen. Bij beslaglegging op een  uitkering kan het zijn dat de gemeente geen vakantiegeld uitkeert.

Maandelijks

Ontvang je een Ziektewet-uitkering? Dan wordt de vakantietoeslag van 8% over de bruto-uitkering maandelijks bij de uitkering opgeteld en uitgekeerd in plaats van één keer per jaar in mei. Dit geldt ook voor vrouwen die een WAZO-uitkering ontvangen.

Tags

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voorkom vervelende verrassingen...

GRATIS E-BOOK

ALLES OVER DE WIA 2022

Alles wat je moet weten over de complexe WIA.

Compleet. Actueel. Duidelijk.