“Universiteit vaak geen goede plek voor hoogbegaafden”

Van hoogbegaafden wordt verwacht dat ze goed kunnen leren en met succes een opleiding aan een universiteit afronden. Dat dit beeld niet klopt zien we vaak in de praktijk. Bekend is dat hoogbegaafden met regelmaat vastlopen op de universiteit. Echte cijfers zijn er naar mijn weten niet, maar bekend is dat een deel de handdoek in de ring gooit en zijn of haar academische opleiding niet afmaakt. Frans Corten schreef er een boek over met de titel ‘Uitzonderlijk Talent’. Volgens hem is de universiteit niet altijd de juiste plek voor hoogbegaafden.

In ‘Uitzonderlijk Talent’ heeft Corten alle inzichten en tips van de afgelopen 20 jaar verzameld. Het boek gaat in op de problemen die hoogbegaafden (die hij vreemde vogels noemt) tegenkomen en de oorzaken daarvan. Ook behandelt hij strategieën om ermee om te gaan. Teveel aanpassen is geen goed idee. Daar krijgen mensen vanzelf last van. Een heldere profilering, met afstemming op de ander, juist wel. Een eigen bedrijf is vaak het overwegen waard. Het boek getuigt van grote betrokkenheid met het onderwerp, het is zowel fundamenteel als praktisch en geeft de lezer alle ruimte om zelf keuzes te maken. Ik ben het boek zelf aan het lezen en vind zijn inzichten interessant. Veel van wat hij in zijn boek beschrijft is zeer herkenbaar.

Lees ook:  Hoog IQ? Meer kans op lichamelijke en psychische problemen

Corten is geen onbekende in ‘hoogbegaafdheidsland’, hij begeleidt al sinds 2001 hoogbegaafden en andere uitzonderlijke talenten in hun loopbaan en heeft hierover verschillende artikelen gepubliceerd. Hij is met recht één van de pioniers op het gebied van hoogbegaafde volwassenen.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Hybride ondernemer & bevlogen kennisdeler ● Webdesigner ● Arbeids(markt)vraagstukken ● Lettervreter pur sang ● Inspireert en ontwikkelt mensen ● Multipotentialist ● Vind waarde belangrijker dan succes ● Cut the crap ● Voormalig club- en radio-DJ (Radio Decibel & Dolfijn FM Curaçao)

VOLG MIJ OF STUUR MIJ EEN BERICHT