WIA- of Ziektewet-uitkering? Zo zit het met inkomsten uit aandelen-, valuta- en/of cryptohandel!
WIA- of Ziektewet-uitkering? Zo zit het met inkomsten uit aandelen-, valuta- en/of cryptohandel!

Steeds vaker krijg ik van mensen met een WIA- of Ziektetuitkering de vraag hoe het zit met de inkomsten uit de handel in valuta (forex), crypto’s of aandelen (Bux). Zij willen weten welke invloed deze (mogelijke) inkomsten hebben op hun uitkering. In deze blog geef ik daar uitleg over.

Rendement op vermogen

Inkomsten uit aandelen-, valuta- of cryptohandel vallen niet onder inkomsten uit arbeid (box 1) maar onder rendement op vermogen (box 3). Het is dus geen inkomen voor de inkomstenbelasting, maar vermogen waar boven een bepaald bedrag vermogensbelasting over wordt geheven. Het UWV kijkt alleen naar de inkomsten in box 1. Dit betekent dat je verdiensten van crypto- of valutahandel niet als loon of inkomsten uit arbeid worden gezien en dat dit geen invloed heeft op je lopende uitkering. Wat je verdient mag je dus volledig houden. Dit is overigens anders bij het ontvangen van een bijstandsuitkering, maar dat terzijde.

Box 3 kent (zonder fiscale partner) een heffingsvrij vermogen van € 30.360 (2019). Over dit bedrag hoeft geen belasting betaald te worden. Kom je daar boven, dan ga je belasting betalen.

Oppassen!

Ik adviseer mensen altijd om terughoudend te zijn met forex of aandelenhandel en zeker geen geld in te leggen dat niet gemist kan worden. Trap ook niet in mooie advertenties die je steeds vaker ziet op internet. Zonder kennis van de financiële markten kun je never nooit duurzaam geld verdienen. Niet voor niets verliest meer dan 80% van de particuliere beleggers zijn of haar geld. Dit staat meestal netjes in de kleine lettertjes bij het aanmaken van een account bij een broker.

Wil je ontdekken of het traden iets voor je is? Oefen dan met een demo-account. Die kun je bij de meeste brokers gratis aanmaken. Ga je met echt geld traden dan is het belangrijk dat je kiest voor een gereguleerde broker zoals Pepperstone of Bux zodat je weet dat je geld en gegevens veilig zijn. Om te mogen handelen moet je namelijk persoonlijke gegevens – waaronder een kopie van je ID – aanleveren.

Kies je voor forex? Trap dan niet in zogenaamde robots en indicatoren die je met weinig tot geen kennis rijk gaan maken. Ze werken niet, hooguit een paar uur of dagen. Financiële markten zijn onvoorspelbaar en soms behoorlijk volatiel door ontwikkelingen of nieuws. Daar houden robots en indicatoren geen rekening mee. Ik ben zelf al ruim 11 jaar actief op de financiële markten en heb er nog nooit één langdurig zien werken!

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en personeel & organisatie • Grafisch vormgever en webdesigner
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en personeel & organisatie • Grafisch vormgever en webdesigner

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WHITEPAPER WIA

Download mijn gratis whitepaper en lees alles over de keuring, bezwaar maken, arbeidsongeschiktheid en de verschillende WIA-uitkeringen.