Talpa moet creatief directeur hoogste billijke vergoeding ooit betalen

Talpa, het bedrijf van John de Mol, moet een creatief directeur een recordbedrag van €1.026.450 euro aan billijke vergoeding betalen bovenop een transitievergoeding van € 39.972. Dit is de uitkomst van een zaak tussen het mediabedrijf en de creatief directeur. Deze werkte sinds 2011 voor het bedrijf van de Mol en kreeg naast een topsalaris van zo’n €13.000 per maand in 2015 uitzicht op een behoorlijk riante bonusregeling, dankzij de verkoop van Talpa Media aan het Britse ITV.

“Slappe hap”

Ergens in mei 2017 ging het mis en kreeg hij te horen dat zijn prestaties een “slappe hap” zijn. De Mol wilde ook geen bonussen meer uitkeren, ondanks dat deze contractueel waren overeengekomen. Enkele maanden later liet het bedrijf weten van hem af te willen. Door onenigheid over de nog uit te keren bonussen stapte de creatief directeur naar de rechter.

Procedures

Verschillende rechters hebben zich in de afgelopen tijd over de zaak gebogen en iedere keer in het nadeel van Talpa geoordeeld. Zo wees de rechter een betaling van zijn bonus toe en en moest de inmiddels geschorste creatief directeur weer toegang tot de werkplek krijgen.

Oordeel maart 2019

Rechtbank Midden-Nederland heeft afgelopen week bepaald dat er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding vanwege het langdurige conflict tussen partijen. Het dienstverband zal per 1 juni 2019 worden ontbonden. Uit de beschikking valt op te maken dat Talpa, die het verzoek indiende om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en de directeur de kans heeft ontnomen te “rehabiliteren”.

De billijke vergoeding die in deze zaak is toegewezen is de hoogste tot nu toe in Nederland.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemende generalist op sneakers • Kennisdeler werk & inkomen/re-integratie/personeel & organisatie/WIA • @rechtblogNL (AI Legal Award 2019) • Libido sciendi • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao)

Vond je dit artikel interessant en wil je nieuwe blogs in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan hieronder en ik houd je op de hoogte van actuele blogs. Geef ook aan over welke onderwerpen je nieuwe artikelen wil ontvangen. Klik hier voor de privacy verklaring.

WHITEPAPER WIA

Download mijn whitepaper over de wia waarin ik deze complexe wet uitleg. Ik besteed in begrijpelijke taal aandacht aan de WIA-keuring, uitkering en regelgeving.​