Ontslag op staande voet wegens masturbatie en verspreiden filmpje blijft in stand

Een 29-jarige man is volgens rechtbank Den Haag terecht op staande voet ontslagen nadat hij zichzelf had bevredigd op de WC van zijn werkgever. De beelden van de soloseks deelde hij via Snapchat met een collega met wie hij op dat moment een seksuele relatie had.

De collega besluit een melding van grensoverschrijdend gedrag te doen bij hun gezamenlijke werkgever. Dit doet ze nadat ze het filmpje van Snapchat op haar telefoon heeft opgeslagen. Kort na de melding en een onderzoek ontslaat de werkgever de man op staande voet. Hij is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. Volgens hem is de relatie een private aangelegenheid en is het ontslag een te zware sanctie. Een waarschuwing of berisping zou volgens hem passender zijn geweest. Daarom eist hij tijdens de procedure onder andere dat het ontslag op staande voet wordt vernietigd, doorbetaling van loon tot het einde van de arbeidsovereenkomst en een billijke vergoeding van €20.000 bruto.

Standpunt werkgever

De werkgever kijkt anders naar de zaak. Hij vindt dat de scheiding tussen werk en privé vervaagt als er onder werktijd seksueel getinte filmpjes worden gemaakt en worden uitgewisseld. Ook heeft de man in strijd gehandeld met de gedragscode en huisregels die de werkgever hanteert. Het is volgens de huisregels namelijk verboden obscene sites te bezoeken; het zelf maken en aan een collega sturen van een obsceen filmpje is dan eveneens verboden.

Beslissing rechtbank

De rechtbank houdt het ontslag op staande voet in stand en wijst alle eisen van de man af. De rechtbank vindt onder andere dat de persoonlijke omstandigheden van de man geen reden zijn om het ontslag op staande voet te vernietigen. De man had een korte arbeidsgeschiedenis bij het bedrijf en is relatief jong. Ook is het ontslag onverwijld gegeven, een zeer belangrijk criterium voor ontslag op staande voet.

Er is volgens de rechtbank geen sprake van seksuele intimidatie.

Verwijtbaar werkloos

Wie op staande voet ontslagen wordt is verwijtbaar werkloos. Daarom kan de man geen beroep doen op een WW-uitkering.

Beschikking: ECLI:NL:RBDHA:2019:1991

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemende generalist op sneakers • Kennisdeler werk & inkomen/re-integratie/HRM/WIA • @rechtblogNL (AI Legal Award 2019) • Libido sciendi • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao)

Vond je dit artikel interessant en wil je nieuwe blogs in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan hieronder en ik houd je op de hoogte van actuele blogs. Geef ook aan over welke onderwerpen je nieuwe artikelen wil ontvangen. Klik hier voor de privacy verklaring.

WHITEPAPER WIA

Download mijn whitepaper over de wia waarin ik deze complexe wet uitleg. Ik besteed in begrijpelijke taal aandacht aan de WIA-keuring, uitkering en regelgeving.​