Werkgever verplicht om beleid te maken die discriminatie tijdens werving en selectie tegengaat

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket
Share on email
Share on print

De Inspectie SZW wordt bevoegd om bestuurlijk op te treden tegen werkgevers die discrimineren tijdens het werven van nieuw personeel. Hiervoor komt een wetswijziging. Deze wijziging heeft het doel om kennis en bewustwording bij werkgevers te vergroten over de impact van uitsluiting, discriminatie en ongelijke kansen op de arbeidsmarkt.

Verplicht beleid

Werkgevers worden ook verplicht om beleid te maken die discriminatie tijdens de werving en selectie tegengaat. Dit beleid moeten ze kunnen aantonen. Volgens de verantwoordelijke voor de wetswijziging, staatssecretaris Tamara van Ark, moet iedere werkzoekende evenveel kans maken op een baan. Leeftijd, seksuele gerichtheid, levensovertuiging, geslacht, afkomst, handicap of politieke voorkeur mag niets uitmaken. Schieten werkgevers tekort met hun beleid of speelt er arbeidsmarktdiscriminatie? Dan mag de Inspectie optreden en een boete opleggen.

Discriminatie blijft een probleem

Discriminatie op de arbeidsmarkt is al jaren een groot probleem. De meeste discriminatie heeft betrekking op leeftijd, afkomst en geslacht. Bijna tweederde van de discriminatiemeldingen speelt zich af tijdens de werving- en selectieprocedure. Uit academisch onderzoek blijkt dat een autochtone sollicitant met een geweldsdelict op zijn naam drie keer meer kans heeft op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek dan iemand met een Arabische naam.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on pocket
Share on email
Share on print
Selwyn Donia

Selwyn Donia

38 ● Ondernemerschap ● Contextgedreven ● T-shaped & mulipotentialisme ● Kennisdeler ● Initiatiefnemer Rechtblog.nl en Kenniscentrum Winterdepressie ● Ex-DJ Radio Decibel & Dolfijn FM Curaçao

Geef een reactie

MAG IK JE OP DE HOOGTE HOUDEN?

Volg mij op Twitter

Error code: 88
Error message: Rate limit exceeded

Totaal aantal gelezen blogs

110.672

Recente blogs

SLUIT
CLOSE