Werkgever verplicht om beleid te maken dat discriminatie tijdens werving en selectie tegengaat

De Inspectie SZW wordt bevoegd om bestuurlijk op te treden tegen werkgevers die discrimineren tijdens het werven van nieuw personeel. Hiervoor komt een wetswijziging. Deze wijziging heeft het doel om kennis en bewustwording bij werkgevers te vergroten over de impact van uitsluiting, discriminatie en ongelijke kansen op de arbeidsmarkt.

Verplicht beleid

Werkgevers worden ook verplicht om beleid te maken die discriminatie tijdens de werving en selectie tegengaat. Dit beleid moeten ze kunnen aantonen. Volgens de verantwoordelijke voor de wetswijziging, staatssecretaris Tamara van Ark, moet iedere werkzoekende evenveel kans maken op een baan. Leeftijd, seksuele gerichtheid, levensovertuiging, geslacht, afkomst, handicap of politieke voorkeur mag niets uitmaken. Schieten werkgevers tekort met hun beleid of speelt er arbeidsmarktdiscriminatie? Dan mag de Inspectie optreden en een boete opleggen.

Lees ook:  Het grote Tempo Team werkgeluk onderzoek 2019

Discriminatie blijft een probleem

Discriminatie op de arbeidsmarkt is al jaren een groot probleem. De meeste discriminatie heeft betrekking op leeftijd, afkomst en geslacht. Bijna tweederde van de discriminatiemeldingen speelt zich af tijdens de werving- en selectieprocedure. Uit academisch onderzoek blijkt dat een autochtone sollicitant met een geweldsdelict op zijn naam drie keer meer kans heeft op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek dan iemand met een Arabische naam.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Hybride ondernemer & bevlogen kennisdeler ● Webdesigner ● Arbeids(markt)vraagstukken ● Lettervreter pur sang ● Inspireert en ontwikkelt mensen ● Multipotentialist ● Vind waarde belangrijker dan succes ● Cut the crap ● Voormalig club- en radio-DJ (Radio Decibel & Dolfijn FM Curaçao)

VOLG MIJ OF STUUR MIJ EEN BERICHT