Vermijdende hechtingsstijl heeft invloed op sollicitatieproces
Vermijdende hechtingsstijl heeft invloed op sollicitatieproces

Kan het zijn dat een negatieve hechtingsstijl effect heeft op het sollicitatieproces? Met deze hypothese ging docent arbeids- en organisatiepsychologie Monique Leenders aan de slag. Uit haar onderzoek komt naar voren dat vooral de vermijdende hechtingsstijl invloed heeft op het sollicitatieproces van werkzoekenden.

Uitkomsten

Allereerst blijkt uit de studie dat mensen met een vermijdende hechtingsstijl minder de intentie hebben om met het solliciteren bezig te zijn. Ze zijn er ook minder van overtuigd dat ze over voldoende sollicitatievaardigheden beschikken om succesvol een sollicitatieproces te doorlopen. Zij lijken dus meer moeite te hebben met het sollicitatieproces. Het gevolg hiervan is dat ze te maken kunnen krijgen met een langere periode van werkloosheid. Voor de relatie vermijdende hechtingsstijl en sollicitatieactiviteiten werd een significant verband gevonden. Dit was niet het geval voor mensen met een angstige hechtingsstijl. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat angstig gehechte mensen negatieve stemmingen bij zichzelf proberen te vermijden door zo snel mogelijk een baan te vinden.

Lees ook:  Zieke werknemer met een no-riskpolis? Pas op voor een loonsanctie!

Methodologie

Aan de studie deden 180 mensen van een internationaal bedrijf mee. Zij hadden hun baan verloren als gevolg van een reorganisatie en gedeeltelijke sluiting en kregen een outplacementtraject aangeboden. De gemiddelde leeftijd van de participanten was 49 jaar.

Er werd gebruik gemaakt van de volgende sollicitatie-zoekvariabelen: job search intention, job search self-efficacy, job search self esteem en job search attitude. Daarnaast werden er variabelen gebruikt zoals bijvoorbeeld ‘Ik vind het makkelijk om deze persoon (vader, moeder, partner) te vertrouwen’ of ‘Ik heb een goed beeld van mijn sterke en zwakke punten die van belang zijn bij het zoeken naar werk’. Voor het onderzoeken van mogelijke relaties werd voor alle variabelen afzonderlijk een regressieanalyse uitgevoerd.

Bevestiging

De studie bevestigt eerdere studies die aantoonden dat er een significant verband is tussen job search self-efficacy, job search self esteem, job search attitude en job search intention (de intentie om werk te zoeken) (Van Hooft, Born, Taris, & Van der Flier 2005; Van Hooft, Born, Taris, & Van der Flier, 2006; Zikic & Saks, 2009).

Lees ook:  Adviesrapport Stichting van de Arbeid: dit zijn de belangrijkste aanbevelingen voor de WIA

Referenties:
Leenders, M., Buunk, A.P., Henkens, K. (2018). Attachment Avoidance and Attachment Anxiety as Individual Characteristics Affecting Job Search Behavior. Journal of Career Development, 1-15. DOI:10.1177/0894845318772091

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, HRM, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, HRM, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..
× Stuur mij een bericht