Ondernemen vanuit de WW. Zo zit het!
Ondernemen vanuit de WW. Zo zit het!

Ondanks de arbeidsmarktkrapte waar we nu mee te maken hebben blijft de arbeidsmarkt onzeker. Het aantal vaste aanstellingen neemt ieder jaar af en flexwerken is de nieuwe norm. Een beroep doen op een WW-uitkering is in deze tijd dus niet heel vreemd, zeker niet voor de risicogroep 50+ en mensen met een lagere opleiding. Ondernemen kan voor een deel van deze mensen een uitkomst zijn en daarvoor zijn mogelijkheden binnen de WW. In deze blog leg ik uit hoe je naast een WW-uitkering kunt ondernemen.

Startperiode

Vanaf de eerste dag van je WW-uitkering kun je het UWV om een startperiode vragen. Bij toewijzing word je gedurende zes maanden (of korter als je minder WW-recht hebt opgebouwd) vrijgesteld van de sollicitatieplicht en kun je aan je bedrijf gaan werken. Hier zitten enkele mitsen en maren aan.

  • Je ontvangt 29% minder WW-uitkering. Het uit te betalen bedrag is dus 46% (de eerste twee maanden) en 41% (daarna) van het oude loon.
  • Je moet de online UWV-training Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering volgen.
  • Je mag tijdens de startperiode geen opdrachten aannemen van de voormalig werkgever.
  • Het UWV bepaalt of je kansen als ondernemer haalbaar zijn en geeft wel of geen goedkeuring voor de startperiode.
  • Je mag je bedrijf niet voor de WW-periode zijn begonnen (schrijf je dus nog niet in bij de KvK).
Lees ook:  Dit moet je weten over de Wet betaald ouderschapsverlof

Belangrijk: als je voor je WW-uitkering voor de overheid of in het onderwijs werkte gelden er extra voorwaarden. Je moet je plannen eerst voorleggen aan je voormalig werkgever. Die betaalt namelijk je uitkering en moet goedkeuring voor het ondernemerschap geven. UWV gebruikt het advies van je voormalige werkgever bij het beoordelen van de startperiode.

Aanmelden

Wil je gebruik maken van de startperiode? Log dan in op Werk.nl en maak een bericht aan met als onderwerp ‘Aanvraag startperiode’. Geef aan dat je de online training hebt gevolgd. Vervolgens moet je een bewijs van deelname en een ondernemingsplan toevoegen. Het bewijs van deelname krijg je als 80% van de cursusvragen goed hebt beantwoord. Van de adviseur werk hoor je na enkele dagen of je toestemming krijgt voor de startperiode. Ook zullen er vervolgafspraken worden gemaakt.

Zonder startperiode

Het is ook mogelijk om een bedrijf te starten met behoud van de WW-uitkering zonder startperiode. Dit geldt bijvoorbeeld als je je bedrijf al bent gestart voordat je recht had op WW.

  • Je behoudt een sollicitatieplicht (UWV stelt die vast op basis van het fictieve inkomen).
  • Het UWV berekent op basis van het aantal gewerkte uren in je bedrijf een fictief inkomen. UWV kijkt naar direct (betaalde uren) en indirecte uren (offerte maken, marketing etc.).
  • Je moet zelf je verzekeringen regelen, want als ondernemer ben je niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.
  • Verdien je als ondernemer meer dan 87,5% van het oude loon? Dan wordt de WW-uitkering stopgezet.
Lees ook:  Dit zijn de conclusies na vervolgonderzoek experimenten Participatiewet

Tips

Als ondernemer ben je niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en inkomensverlies. Hiervoor moet je jezelf verzekeren. Dit kan bij commerciële verzekeraars maar in sommige gevallen ook bij het UWV. Vergeet als ondernemer ook geen WA-verzekering af te sluiten evenals een zakelijke rechtsbijstandverzekering (je particuliere verzekering kan je niet voor je bedrijf gebruiken). Last but not least: verdiep je in de AVG, de nieuwe privacywet. Als ondernemer moet je op straffe van een boete voldoen aan deze wetgeving.

Tags

Deel dit artikel:

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, HRM, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler • Werk, arbeidsmarkt, re-integratie, HRM, arbeidsongeschiktheid & sociale zekerheid • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!


Klantervaringen

Selwyn Donia

Klantervaringen

Jacqueline

TrustPilot
Kennis van zaken, to the point, snelle reactie, zeer goede prijs/kwaliteit

Cor

TrustPilot
Selwyn heeft mijn vragen uitgebreid en in begrijpelijke taal beantwoord. Ik kreeg snel een reactie en zijn antwoorden waren toegespitst op mijn persoonlijke situatie. Nu ik beter weet hoe het allemaal werkt, neemt dat veel onzekerheid weg. Ik ga de WIA-aanvraag met een stuk meer vertrouwen tegemoet en bij nieuwe vragen neem ik zeker weer contact op!

Adriaan

TrustPilot
Nadat ik afgekeurd was waren er voor mij veel onduidelijkheden. Selwyn heeft veel van die onduidelijkheden weggenomen. Ook heeft hij geholpen om een eigen re-integratie plan te maken. Door zijn hulp kan ik nu, binnen de mogelijkheden die ik nog heb, doen wat ik leuk vind. Naast de hulp voor het plan heeft hij mij ook het vertrouwen gegeven om het plan bespreekbaar te maken met het UWV.

Stephan

TrustPilot
Ik had Selwyn gecontact voor een kleine casus van mij rondom verzuim en reïntegratie. Hij heeft mij goed en snel geholpen. Contact was snel, documentatie was goed en bondig doorgenomen en het advies was to the point met verstand van zaken.

Sven

TrustPilot
Heldere adviezen die ik na een uur ook samengevat in mijn mailbox ontving om op terug te kunnen vallen. De kosten die in rekening werden gebracht waren zeer acceptabel.

Tjibbe Coaching

TrustPilot
Wij van WerkenTijdensKanker zetten ons telkens weer in om medewerkers en bedrijven te ondersteunen in het re-integratie proces, gevolgen, en uwv issues. Selwyn geeft bevlogen zijn kennis aan ons als wij het even ook niet meer weten. Dat geeft helderheid in ons proces en feitelijke informatie aan werknemer en -gever. Iedereen weet meteen waar men aan toe is.

Saskia

TrustPilot
Ik heb zoveel vragen over de WIA en mijn situatie. De materie is zo ontzettend complex en eigenlijk kan je nergens terecht met je vragen behalve bij Selwyn. Snel, duidelijk, betrouwbaar en zeer bruikbare antwoorden op mijn vragen. Waardoor ik steeds een stapje verder kom. Op de website en in het ebook staat alles ook heel duidelijk. Ontzettend fijn dat deze informatie beschikbaar is!

Mirelle

TrustPilot
Ik gun eigenlijk iedereen die even zoekende is in “het systeem” en de te kiezen juiste richting een gesprek met Selwyn. Ik voelde mij in het eerste contact met hem direct gehoord en begrepen. Ik heb van hem zeer waardevolle adviezen gekregen die me helpen bij het kiezen van de juiste richting voor mijn persoonlijke situatie. Selwyn heeft veel kennis, inzicht en grote betrokkenheid. Dat is echt heel fijn. Zijn website geeft daarnaast zoveel aanvullende kennis en informatie. Duidelijk, helder en zonder overladen te worden. Op een vrijblijvende manier heeft hij mij ontzettend geholpen. Zijn bereikbaarheid en snelle reactie is ontzettend prettig als je met veel vragen zit.

Rijndenn

TrustPilot
Hele heldere uitleg met betrekking op de vraag. En erg snelle reactie. hele goede ervaring met Selwyn. echt aan te raden!

Patricia

TrustPilot
Ik ben bij Selwyn via mijn Advocate terecht gekomen. Daar ik na 2,5 jaar ziekte te maken kreeg met een vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding etc waar mijn Advocate mij goed in had begeleid. Echter loopt aanvraag WIA en ben ik al bij het UWV terecht gekomen. Dit werpt zoveel vragen op, daar dit niet onze materie is. Selwyn heeft een hele fijne site waar alles in duidelijke taal staat beschreven. Daarnaast heb ik hem gemaild, waar ik vrijwel direct antwoord op mijn vragen kreeg. Selwyn is empatisch en kan je geruststellen, een mooie eigenschap zeker als je zelf in een situatie bent gekomen waar je liever niet in terecht wilt komen. Ik kan Selwyn aanbevelen als je met vragen zit op sociale zekerheidswetgeving of begeleiding hierbij nodig hebt. Selwyn nogmaals bedankt voor jouw hulp! Ik hou je op de hoogte!
Meer ervaringen..
× Stuur mij een bericht