24/10/2018

Wat te doen met een medewerker die vanwege de warmte geen veiligheidskleding wil dragen?

Onlangs ontving ik in mijn mailbox een vraag van een werkgever die een bedrijf heeft in de meubelmakerij. Hij stoort zich sinds het warme weer in Nederland aan een werknemer die vanwege de hoge temperaturen en ondanks de veiligheidsregels geen zaagbroek wil dragen. Deze beschermende broek bevat op specifieke plekken vezels waardoor de motor van een kettingzaag uitslaat zodra deze tegen de broek aankomt. Daarnaast beschermt de broek tegen rondvliegend gruis.

Ondanks de veiligheidsregels die in het bedrijf gelden en een goed gesprek met een leidinggevende weigert de medewerker keer op keer zijn zaagbroek bij hoge temperaturen te dragen. De werkgever wil graag weten wat hij nu kan doen.

Brief
Werkgevers dragen een grote verantwoordelijkheid waar het gaat om de veiligheid van werknemers. Uit de jurisprudentie kunnen we opmaken dat de zorgplicht van werkgevers enorm ver reikt. Dit brengt met zich mee dat een werkgever ook (zwaardere) maatregelen mag nemen als een medewerker zich niet aan de veiligheidsregels houdt.

Omdat een gesprek met de medewerker niet heeft geholpen adviseerde ik de werkgever om een brief te schrijven met hierin de boodschap dat de medewerker pas weer welkom op het op het werk is als hij zich aan de veiligheidsregels houdt. In dit geval betekent het dus dat hij zijn werk weer mag hervatten als hij zijn zaagbroek draagt.

Stopzetten loonbetaling
Bovenstaande boodschap heeft ook gevolgen voor de loondoorbetaling en ik gaf het advies om dit ook in de brief op te nemen. Ondanks het feit dat werkgevers niet zomaar mogen stoppen met het betalen van loon is het in dit geval gerechtvaardigd. De werknemer kiest er zelf voor om zich niet aan de veiligheidsregels te houden en kiest er indirect dus ook voor om niet te werken waardoor de werkgever zich kan beroepen op art. 7:627 BW (geen arbeid, geen loon). Ik adviseerde de werkgever daarbij wel om expliciet de reden van het stopzetten van de loonbetaling te vermelden.Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op ''toestaan cookies" om de beste surfervaring mogelijk te maken. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Deze website gebruikt cookies voor functionele en analytische doeleinden en om het mogelijk te maken content via social media te delen.

Sluiten