23/09/2018

Mag ik een gedetineerde werknemer ontslaan?

Van de week ontving ik een interessante vraag van een werkgever. Hij werd geconfronteerd met een werknemer die anderhalf jaar celstraf moet uitzitten en wilde weten of hij deze werknemer kan ontslaan. In deze blog sta ik stil bij ontslag bij (mogelijke) detentie.

Ja, het is onder bepaalde omstandigheden mogelijk om een werknemer die in detentie gaat te ontslaan. Hiervoor dien je een ontslagprocedure te starten bij de kantonrechter op basis van de H-grond. Maar wacht met een ontslagprocedure zolang er geen definitieve strafrechtelijke uitspraak is. Dit kan vervelende problemen voorkomen.

Of de kantonrechter mee wil gaan in het verzoek tot ontbinding van een arbeidsovereenkomst is een tweede. Jurisprudentie laat zien dat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ernst van het delict, de detentieduur en een verband tussen het delict en de functie. Daarnaast speelt de leeftijd van de medewerker, de duur van het dienstverband en de positie van de medewerker (na vrijlating) op de arbeidsmarkt een belangrijke rol in het besluit van de rechter. Het feit dat iemand moet gaan zitten levert dus geen klakkeloze toestemming voor ontslag op.

Heb je te maken met een medewerker die als gevolg van een gerechtelijke uitspraak een celstraf moet gaan uitzitten? Raadpleeg dan een arbeidsrecht jurist om te onderzoeken hoe kansrijk een ontslagprocedure is en welke stappen het beste gezet kunnen worden. Bij verzuim als gevolg van detentie heb je in ieder geval geen loondoorbetalingsplicht, je kan het uitbetalen van loon dus staken.Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op ''toestaan cookies" om de beste surfervaring mogelijk te maken. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Deze website gebruikt cookies voor functionele en analytische doeleinden en om het mogelijk te maken content via social media te delen.

Sluiten