Mag ik een gedetineerde werknemer ontslaan?
Mag ik een gedetineerde werknemer ontslaan?

Van de week ontving ik een interessante vraag van een werkgever. Hij werd geconfronteerd met een werknemer die anderhalf jaar celstraf moet uitzitten en wilde weten of hij deze werknemer kan ontslaan. In deze blog sta ik stil bij ontslag bij (mogelijke) detentie.

Ja, het is onder bepaalde omstandigheden mogelijk om een werknemer die in detentie gaat te ontslaan. Hiervoor dien je een ontslagprocedure te starten bij de kantonrechter op basis van de H-grond. Maar wacht met een ontslagprocedure zolang er geen definitieve strafrechtelijke uitspraak is. Dit kan vervelende problemen voorkomen.

Of de kantonrechter mee wil gaan in het verzoek tot ontbinding van een arbeidsovereenkomst is een tweede. Jurisprudentie laat zien dat dit afhankelijk is van verschillende factoren zoals de ernst van het delict, de detentieduur en een verband tussen het delict en de functie. Daarnaast speelt de leeftijd van de medewerker, de duur van het dienstverband en de positie van de medewerker (na vrijlating) op de arbeidsmarkt een belangrijke rol in het besluit van de rechter. Het feit dat iemand moet gaan zitten levert dus geen klakkeloze toestemming voor ontslag op.

Heb je te maken met een medewerker die als gevolg van een gerechtelijke uitspraak een celstraf moet gaan uitzitten? Raadpleeg dan een arbeidsrechtjurist om te onderzoeken hoe kansrijk een ontslagprocedure is en welke stappen het beste gezet kunnen worden. Bij verzuim als gevolg van detentie heb je in ieder geval geen loondoorbetalingsplicht, je kan het uitbetalen van loon dus staken.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennisdeler & -partner arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennisdeler & -partner arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties