24/10/2018

Ontslag nemen of krijgen bij een tijdelijk dienstverband, zo zit het juridisch!

Stel, je werkt bij een bedrijf en hebt een contract voor bepaalde tijd gekregen en je vindt na een paar maanden een andere baan. Op een zonnige vrijdagmiddag neem je ontslag en vervolgens krijg je van je werkgever te horen dat dit niet zomaar kan. Hij houdt je aan de door jou getekende arbeidsovereenkomst die pas over vijf maanden eindigt. Die nieuwe baan lijkt dus aan je neus voorbij te gaan. Hoe het juridisch zit met het opzeggen van een dienstverband bij een tijdelijk contract leg ik in deze blog uit.

Zekerheid
In beginsel kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet worden opgezegd. Dit betekent dat beide partijen voor de duur van de arbeidsovereenkomst aan elkaar vast zitten en wederzijds zekerheid hebben. Tussentijds opzeggen omdat je een andere baan hebt gevonden is in principe dus niet toegestaan. Ook een werkgever mag niet zomaar ontslaan.

Opzegbeding
Bovenstaand probleem wordt vaak opgelost door een tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Hierdoor is het mogelijk om gedurende de looptijd van het contract afscheid van elkaar te nemen. Bij wet is vastgesteld dat het opzegbeding voor beide partijen geldt en schriftelijk moet worden overeengekomen. De werkgever moet voor de beëindiging van het dienstverband wel langs UWV of de kantonrechter en er moet een goede grond voor het ontslag zijn.

Vaststellingsovereenkomst
Is er geen tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst of CAO opgenomen dan is er nog een mogelijkheid om in goed overleg uit elkaar gaan. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat beide partijen akkoord gaan en een vaststellingsovereenkomst tekenen. Helaas is dit niet altijd zonder risico en gaat het regelmatig mis. Laat je hier dus goed over adviseren door een arbeidsrechtjurist.

Werkgevers lopen namelijk een reëel risico op vernietiging van de vaststellingsovereenkomst op grond van dwaling. Werknemers lopen een groot risico om geen WW-uitkering te krijgen.

Weigert een werknemer om op het werk te komen dan kun je als werkgever een procedure starten bij de kantonrechter en een schadevergoeding vorderen van de werknemer.

Opzegtermijn
De opzegtermijn hangt af van schriftelijk gemaakte afspraken of bepalingen in de CAO. Als er geen afspraken zijn gemaakt dan is de opzegtermijn voor zowel werknemer als werkgever één kalendermaand.

Tips
Screen iedere arbeidsovereenkomst die je tekent op een tussentijds opzegbeding of check of deze in de CAO is opgenomen.

Pas bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd op met het tekenen van een vaststellingsovereenkomst als er geen tussentijds opzegbeding is overeengekomen. Op basis van de verzamelwet SZW 2016 heb je geen recht op een WW-uitkering.Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op ''toestaan cookies" om de beste surfervaring mogelijk te maken. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Deze website gebruikt cookies voor functionele en analytische doeleinden en om het mogelijk te maken content via social media te delen.

Sluiten