Ontslag nemen of krijgen bij een tijdelijk dienstverband, zo zit het juridisch!

Stel, je werkt bij een bedrijf en hebt een contract voor bepaalde tijd gekregen en je vindt na een paar maanden een andere baan. Op een zonnige vrijdagmiddag neem je ontslag en vervolgens krijg je van je werkgever te horen dat dit niet zomaar kan. Hij houdt je aan de door jou getekende arbeidsovereenkomst die pas over vijf maanden eindigt. Die nieuwe baan lijkt dus aan je neus voorbij te gaan. Hoe het juridisch zit met het opzeggen van een dienstverband bij een tijdelijk contract leg ik in deze blog uit.

Zekerheid

In beginsel kan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet worden opgezegd. Dit betekent dat beide partijen voor de duur van de arbeidsovereenkomst aan elkaar vast zitten en wederzijds zekerheid hebben. Tussentijds opzeggen omdat je een andere baan hebt gevonden is in principe dus niet toegestaan. Ook een werkgever mag niet zomaar ontslaan.

Lees ook:  Werknemer krijgt vanaf juli 2015 bedenktijd bij aangaan beëindigingsovereenkomst

Opzegbeding

Bovenstaand probleem wordt vaak opgelost door een tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst op te nemen. Hierdoor is het mogelijk om gedurende de looptijd van het contract afscheid van elkaar te nemen. Bij wet is vastgesteld dat het opzegbeding voor beide partijen geldt en schriftelijk moet worden overeengekomen. De werkgever moet voor de beëindiging van het dienstverband wel langs UWV of de kantonrechter en er moet een goede grond voor het ontslag zijn.

Vaststellingsovereenkomst

Is er geen tussentijds opzegbeding in de arbeidsovereenkomst of CAO opgenomen dan is er nog een mogelijkheid om in goed overleg uit elkaar gaan. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat beide partijen akkoord gaan en een vaststellingsovereenkomst tekenen. Helaas is dit niet altijd zonder risico en gaat het regelmatig mis. Laat je hier dus goed over adviseren door een arbeidsrechtjurist.

Lees ook:  Goed nieuws voor werkgevers: de compensatie transitievergoeding is in 2020 een feit

Werkgevers lopen namelijk een reëel risico op vernietiging van de vaststellingsovereenkomst op grond van dwaling. Werknemers lopen een groot risico om geen WW-uitkering te krijgen.

Weigert een werknemer om op het werk te komen dan kun je als werkgever een procedure starten bij de kantonrechter en een schadevergoeding vorderen van de werknemer.

Opzegtermijn

De opzegtermijn hangt af van schriftelijk gemaakte afspraken of bepalingen in de CAO. Als er geen afspraken zijn gemaakt dan is de opzegtermijn voor zowel werknemer als werkgever één kalendermaand.

Tips

Screen iedere arbeidsovereenkomst die je tekent op een tussentijds opzegbeding of check of deze in de CAO is opgenomen.

Pas bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd op met het tekenen van een vaststellingsovereenkomst als er geen tussentijds opzegbeding is overeengekomen. Op basis van de verzamelwet SZW 2016 heb je geen recht op een WW-uitkering.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Kennisdeler ● Hybride ondernemer ● Bevlogen multipotentialist ● Cut the crap ● Inititiatiefnemer Rechtblog.nl en Kenniscentrum Winterdepressie ● Voormalig club- en radio-DJ (Radio Decibel & Dolfijn FM Curaçao)

VOLG MIJ OF STUUR MIJ EEN BERICHT