Niet eens met de bedrijfsarts? Dit moet je weten over de second opinion!
Niet eens met de bedrijfsarts? Dit moet je weten over de second opinion!

Met de komst van de nieuwe Arbowet (2017) hebben werknemers die het niet eens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts recht op een second opinion. Hoe dat werkt lees je in deze blog.

Second opinion

Ok. Je bent het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts. Dan kun je hem of haar vragen om een second opinion. De mogelijkheid hiervoor is geregeld in art. 14 lid 2 onder g. Arbowet en art. 2.14d Arbobesluit. De second opinion moet worden uitgevoerd door een bedrijfsarts die niet bij dezelfde organisatie werkt. Een tweede bedrijfsarts zal naar de situatie kijken en een oordeel geven. Hij of zij moet wel met een eigen oordeel of advies komen en niet met een reactie op het oordeel of advies van de eerste bedrijfsarts. De eerste bedrijfsarts moet alle relevante informatie geven aan de bedrijfsarts die de second opinion uitvoert.

De tweede bedrijfsarts bespreekt zijn bevindingen en advies met je en stuurt deze vervolgens op naar de eerste bedrijfsarts. Hiervoor moet je wel eerst toestemming geven. De eerste bedrijfsarts bepaalt vervolgens of hij de uitkomsten van de second opinion in zijn oordeel of advies betrekt. Het kan dus zijn dat de eerste bedrijfsarts de adviezen uit de second opinion afwijst of niet betrekt in zijn oordeel.

Goed om te weten: gedurende de second opinion blijft het eerste oordeel van kracht.

Recht op second opinion

Bedrijfsartsen die het verzoek voor een second opinion krijgen moeten dit verzoek in beginsel altijd accepteren. Alleen bij zwaarwegende redenen kan de bedrijfsarts afzien van het aanvragen van een second opinion. Dit moet hij dan wel goed motiveren.

Kosten

Het aanvragen van een second opinion is alleen voorbehouden aan werknemers en komt binnen de ‘overeengekomen werkwijze’ voor rekening van de werkgever. Kiest een werknemer zelf voor een bepaalde bedrijfsarts, dan valt dit mogelijk buiten de ‘overeengekomen werkwijze’ en hoeft de werkgever de kosten niet te vergoeden.

Deskundigenoordeel

Stagneert de re-integratie? Dan is het verstandig om een deskundigenoordeel bij het UWV aan te vragen. Dit kan door zowel werknemers en werkgevers. Dit oordeel is bedoeld om het re-integratieproces vlot te trekken wanneer deze tijdens de wachttijd van 104 weken vastloopt. De aanvrager draagt zelf de kosten.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties