Hoog IQ? Meer kans op lichamelijke en psychische problemen

Een recente studie laat zien dat mensen met een hoog IQ een verhoogd risico hebben op psychische en lichamelijke problemen. De studie is gepubliceerd in de journal intelligence van januari/februari 2018.

Opmerkelijke uitkomsten van het onderzoek zijn onder meer dat Amerikaanse hoogbegaafden dubbel zo vaak aan een angststoornis lijden vergeleken met niet hoogbegaafden. Hoogbegaafden hebben 80% meer kans om gediagnosticeerd te worden met ADHD en zelfs 182% meer kans op een stemmingsstoornis. De kans op fysieke aandoeningen zoals allergie (213%), astma (108%) en een auto-immuunziekte (84%) is ook een stuk groter.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat hoogbegaafden een gevoeliger zenuwstelsel lijken te hebben. Hierdoor reageren ze gevoeliger op stoffen, medicijnen, geluiden, licht of prikkels. Zo is bekend dat hoogbegaafden vaker maar ook heftigere bijwerkingen ervaren van medicatie.1 Ook laat het onderzoek zien dat er vaker sprake is van een overmatige stressresponse waardoor het lichaam in een soort blijvende vecht/vluchtmodus blijft staan.

Hoogbegaafden hebben vaker last van existentiële depressie, faalangst, verveling, sociale uitsluiting, relaties en lastige werksituaties dan niet hoogbegaafden. Bij sommigen leidt dit tot psychische en lichamelijke klachten. Ook lijken hoogbegaafden door hun hogere gevoeligheid meer, sneller en vaak gedetailleerder lichamelijke symptomen waar te nemen dan mensen met een gemiddelde gevoeligheid.

1 Slimme patiënt kan lastig zijn voor arts, februari 2014, IHBV.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen ondernemende generalist op sneakers • Kennisdeler werk & inkomen/re-integratie/personeel & organisatie/WIA • @rechtblogNL (AI Legal Award 2019) • Libido sciendi • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao)

Vond je dit artikel interessant en wil je nieuwe blogs in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan hieronder en ik houd je op de hoogte van actuele blogs. Geef ook aan over welke onderwerpen je nieuwe artikelen wil ontvangen. Klik hier voor de privacy verklaring.

WHITEPAPER WIA

Download mijn whitepaper over de wia waarin ik deze complexe wet uitleg. Ik besteed in begrijpelijke taal aandacht aan de WIA-keuring, uitkering en regelgeving.​