Hoog IQ? Meer kans op lichamelijke en psychische problemen
Hoog IQ? Meer kans op lichamelijke en psychische problemen

Een recente studie laat zien dat mensen met een hoog IQ een verhoogd risico hebben op psychische en lichamelijke problemen. De studie is gepubliceerd in de journal intelligence van januari/februari 2018.

Opmerkelijke uitkomsten van het onderzoek zijn onder meer dat Amerikaanse hoogbegaafden dubbel zo vaak aan een angststoornis lijden vergeleken met niet hoogbegaafden. Hoogbegaafden hebben 80% meer kans om gediagnosticeerd te worden met ADHD en zelfs 182% meer kans op een stemmingsstoornis. De kans op fysieke aandoeningen zoals allergie (213%), astma (108%) en een auto-immuunziekte (84%) is ook een stuk groter.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat hoogbegaafden een gevoeliger zenuwstelsel lijken te hebben. Hierdoor reageren ze gevoeliger op stoffen, medicijnen, geluiden, licht of prikkels. Zo is bekend dat hoogbegaafden vaker maar ook heftigere bijwerkingen ervaren van medicatie.1 Ook laat het onderzoek zien dat er vaker sprake is van een overmatige stressresponse waardoor het lichaam in een soort blijvende vecht/vluchtmodus blijft staan.

Lees ook:  TED talk over multipotentialisme

Hoogbegaafden hebben naar verluid vaker last van existentiële depressie, faalangst, verveling, sociale uitsluiting, relatieproblemen en lastige werksituaties dan niet hoogbegaafden. Bij sommigen leidt dit tot psychische en lichamelijke klachten. Ook lijken hoogbegaafden door hun hogere gevoeligheid meer, sneller en vaak gedetailleerder lichamelijke symptomen waar te nemen dan mensen met een gemiddelde gevoeligheid.

1 Slimme patiënt kan lastig zijn voor arts, februari 2014, IHBV.

Tags

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties