24/10/2018

Thuiszorgondernemer krijgt flinke naheffingsaanslag voor ‘freelancers’

Een Gelderse onderneemster die een thuiszorgorganisatie runt is door rechtbank Gelderland veroordeeld tot het betalen van een forse naheffingsaanslag en een boete aan de Belastingdienst. De vrouw spande de zaak tegen de inspecteur van de Belastingdienst zelf aan maar haalde bakzeil tijdens de procedure.

De procedure draaide om een naheffingsaanslag loonbelasting die de inspecteur oplegde aan de eenmanszaak van de vrouw na het doen van een boekenonderzoek over de jaren 2012, 2013 en 2014. Tijdens het boekenonderzoek merkte hij op dat er bepalingen in de arbeidsovereenkomst van de freelancers stonden die deden vermoeden dat er sprake zou zijn een van een dienstbetrekking.

Als gevolg hiervan heeft de inspecteur deze overeenkomsten aangemerkt als dienstbetrekking en een naheffingsaanslag loonbelasting opgelegd van bijna vier ton. Daarnaast werd er een boete van bijna twee ton opgelegd. De onderneemster verweerde zich door aan te geven dat ze wel degelijk onderscheid maakt bij de omgang met freelancers en medewerkers maar daarvan wist ze de rechter niet te overtuigen. Die moest uiteindelijk beoordelen of de freelancers tot eiseres in een privaatrechtelijke dienstbetrekking zouden staan in de zin van artikel 2, eerste lid, van de Wet op de loonbelasting 1964, zoals verweerder betoogt en eiseres bestrijdt. De rechtbank heeft deze vraag met een ja beantwoord op basis van artikel 7:610 BW lid 1.

De rechtbank liet de naheffingsaanslag als gevolg van bovenstaande intact maar beperkte de opgelegde boete. Die werd vastgesteld op €93.748, een kleine ton minder dan geëist.

Werk je met freelancers? Wees er dan zeker van dat je dit goed regelt zodat je niet verweten kan worden dat er alsnog sprake zou kunnen zijn van een (fictief) dienstverband. Heb je twijfels of hier hulp bij nodig? De juristen van mijn juridisch platform helpen je graag.

Vonnis: ECLI:NL:RBGEL:2017:4583Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op ''toestaan cookies" om de beste surfervaring mogelijk te maken. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen. Deze website gebruikt cookies voor functionele en analytische doeleinden en om het mogelijk te maken content via social media te delen.

Sluiten