Is ontslag op staande voet voor het ‘verduisteren’ van een blikje cola geoorloofd?
Is ontslag op staande voet voor het ‘verduisteren’ van een blikje cola geoorloofd?

Stel, je bent supermarktmanager en een kassière drinkt tijdens haar pauze een blikje cola op en ‘vergeet’ deze af te rekenen. Je roept de medewerker vervolgens bij je en ontslaat haar op staande voet. Houdt dit ontslag, gezien de geringe waarde van het blikje cola, stand?

Dit soort zaken komen met enige regelmaat voor de rechter. Maar is ontslag op staande voet niet wat overdreven afgezet tegen de inkoopwaarde van het blikje cola?

In juridische termen is er sprake van een bagateldelict. Dit is van toepassing als er sprake is van verduistering of diefstal van goederen die een geringe waarde vertegenwoordigen. Een bagateldelict kan een dringende reden zijn voor ontslag op staande voet. Hiervoor is het belangrijk dat je als bedrijf strenge regels opstelt met betrekking tot verduistering/diefstal en deze duidelijk communiceert aan medewerkers. Nog beter is het om deze regels op te nemen in een dienstverband.

Een niet afgerekend blikje cola van 70 cent kan dus inderdaad leiden tot een terecht ontslag op staande voet, wanneer een onderneming duidelijke huisregels heeft en medewerkers hiervan op de hoogte zijn. Rechters zullen zich bij hun beoordeling laten leiden door het Bijenkort-arrest van de Hoge Raad. Hierin staat duidelijk omschreven dat ontslag op staande voet gerechtvaardigd is als er duidelijke bedrijfsregels zijn en medewerkers hiervan op de hoogte (kunnen) zijn.

Heb je als onderneming geen duidelijke bedrijfsbeleid met betrekking tot diefstal dan is het maar de vraag of ontslag op staande voet overeind blijft bij een procedure. De Hoge Raad geeft in het Bijenkorf-arrest, zoals ik al eerder aangaf, expliciet aan dat ontslag op staande voet alleen gerechtvaardigd is wanneer er duidelijke huisregels zijn. In andere situaties wegen rechters bijvoorbeeld ook persoonlijke omstandigheden mee in relatie tot het voorval om tot een uitspraak te komen.

Rechters zullen bij ontslagzaken, waarbij er sprake is van duidelijke huisregels, dus geen rekening hoeven te houden met de persoonlijke (verzachtende) omstandigheden van medewerkers waardoor een bagateldelict ernstige gevolgen kan hebben.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig en bevlogen ondernemer sinds 2003 • Deskundig in arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties