De aanzegverplichting: zo zit het!
De aanzegverplichting: zo zit het!

Sinds 1 januari 2015 is de aanzegplicht voor werkgevers toegevoegd van het arbeidsrecht. De aanzegplicht houdt in dat een werkgever zijn of haar werknemer(s) schriftelijk en op tijd moet laten weten of de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij afloop wordt voortgezet en onder welke voorwaarden. In deze blog zet ik de belangrijkste punten rondom de aanzegverplichting op een rijtje.

Aanzeggen

De aanzegverplichting geldt alleen voor dienstverbanden die tenminste zes maanden duren. Let op: de aanzegverplichting geldt ook bij een opvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomst. Aanzeggen hoeft niet als er sprake is van een dienstverband die eindigt op een tijdstip zonder kalendertijd. Ook is de aanzegplicht niet van toepassing op uitzendovereenkomsten (artikel 7:691 lid 2BW).

Op tijd

Werkgevers dienen tijdig aan te zeggen. Bij voorkeur 5 of 6 weken, maar minimaal één kalendermaand, voordat het contract afloopt. Als er niet wordt aangezegd dan bedraagt de boete één maandsalaris. Bij een te late aanzegging wordt de boete naar verhouding bepaald.

Werknemers die deze boete willen opeisen hebben twee maanden de tijd om deze bij de rechter te claimen (artikel 7:686a BW). Deze twee maanden gaan in op de dag dat de arbeidsovereenkomst is geëindigd.

Schriftelijk

Aanzeggen dient schriftelijk te gebeuren (Artikel 7:668 lid 1 BW), bij voorkeur per post. Het is aan te bevelen om voor ontvangst te laten tekenen. Het moet voor een werknemer duidelijk zijn of het dienstverband wel of niet wordt voorgezet zodat hij/zij zich tijdig op de arbeidsmarkt kan oriënteren.

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en HR • Grafisch vormgever en webdesigner • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao/Bonaire)
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Bevlogen generalist op sneakers • Libido sciendi • Kennisdeler op het gebied van werk & inkomen, verzuim/re-integratie, sociale zekerheid(srecht) en HR • Grafisch vormgever en webdesigner • Voormalig DJ Radio Decibel & Dolfijn FM (Curaçao/Bonaire)

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties