Werknemer krijgt vanaf juli 2015 bedenktijd bij aangaan beëindigingsovereenkomst
Werknemer krijgt vanaf juli 2015 bedenktijd bij aangaan beëindigingsovereenkomst

Naar verwachting zal de Wet Werk en Zekerheid volgend jaar juli ingaan. Dit wetsvoorstel heeft tot doel het arbeidsrecht aan te passen aan veranderende arbeidsverhoudingen in de samenleving. De belangrijkste pijlers: de regels rond flexwerken worden aangescherpt, het ontslagrecht wordt versimpeld en de duur van de WW zal worden beperkt. Ook komt er een wettelijk verankerde bedenktermijn voor werknemers bij het aangaan van een beëindigingsovereenkomst. Het voorstel is op 18 februari 2014 door de Twee Kamer aangenomen en ligt klaar voor behandeling in de Eerste Kamer.

Bedenktermijn

Wanneer een medewerker en werknemer na juli 2015 uit elkaar willen gaan door middel van een beëindigingsovereenkomst dan biedt de wetgever werknemers de mogelijkheid om binnen veertien dagen van de overeenkomst af te zien. Dit kan buitengerechtelijk en zonder opgaaf van reden. Deze afspraken zullen worden vastgelegd in het vernieuwde artikel 7:670b BW.

Lees ook:  Bedrijfsovername? Vergeet geen onderzoek te doen naar eigenriscodragerschap en zieke ex-werknemers!

De bedenktermijn is door de wetgever in het leven geroepen om te voorkomen dat een werknemer instemt met een opzegging of beëindigingsovereenkomst, terwijl hij of zij de gevolgen van de beëindiging onvoldoende heeft kunnen overzien. Dit kan bijvoorbeeld onder (psychische) druk van de werkgever.

Informatieplicht

Werkgevers hebben de plicht om hun werknemers op de bedenktermijn te wijzen, ook wanneer er schriftelijke instemming is met de opzegging. Wanneer de werkgever dit nalaat zal de bedenktermijn met een week worden verlengd zodat er een totaal ontstaat van drie weken.

Transitievergoeding

Wanneer een dienstverband via een beëindigingsovereenkomst wordt gestaakt is er overigens geen transitievergoeding van toepassing.

Tags

Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl
Selwyn Donia

Selwyn Donia

Veelzijdig • Bevlogen ondernemer sinds 2003 • Kennispartner & -deler arbeids-, re-integratie-, sociale zekerheids- en personeelsvraagstukken • Arbeidsmarktcommunicatie • Webdesigner • Boekenwurm • Eigenaar van Recht365.nl en Middenrifbreukherstellen.nl • Partner www.arbeideninkomen.nl

Wellicht vind je dit ook interessant!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties